Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorleesontbijt zorgt weer voor blije gezichtjes

mvelsink
Het was woensdagochtend weer feest in menig kinderdagverblijf/peutergroep, op scholen en bij de gastouder. Veel kinderen werden, soms nog in hun pyama’s, getrakteerd op het Nationale Voorleesontbijt. Daar werd door bekende en minder bekende Nederlanders voorgelezen uit het boek Een huis voor Harry, geschreven door Leo Timmers.
ANP

Ieder jaar weer schuift H.K.H Prinses Laurentien ergens aan om voor te lezen. Dit jaar was ze bij de kleuters van de Corantijnschool in Amsterdam. Auteur Leo Timmers schoof ook aan. Verdere bekende Nederlanders die in actie kwamen woensdagochtend, waren Diederik Jekel, Lieke van Lexmond, Daphne Deckers, Jesse Klaver, Henk Krol, Noraly Beyer, de ministers Ingrid van Engelshoven, Hugo de Jonge, Arie Slob en vele anderen.

Burgemeester

Veel locaties kiezen liever voor een lokale bekendheid. De burgemeester bijvoorbeeld, bekende politici, mensen van de brandweer, wijkagenten, acteurs, lokale zangers en rappers. Voor het eerst werd er bij het Nationale Voorleesontbijt ook in andere talen dan het Nederlands voorgelezen. Rapper en acteur Akwasi las voor in het Engels, Saïda Benali in het Arabisch en Alain Caron in het Frans.

Prentenboek van het Jaar

Het boek, een Huis voor Harry werd dit jaar gekozen tot Prentenboek van het Jaar. Auteur Leo Timmers was als Vlaming best overdonderd door de impact van deze verkiezing. ‘Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat mijn kleine verhaal zo onder de aandacht komt en vele kinderen Harry leren kennen. In deze wereld, die voor hen steeds groter wordt, moeten zij net als Harry hun weg zoeken, met vallen en opstaan. Door voor te lezen delen we ontelbare personages en verhalen met onze kinderen, en zeggen we eigenlijk: in jouw zoektocht sta je niet alleen.’

Ook in andere talen

Een huis voor Harry is tijdens De Nationale Voorleesdagen als mini-editie te koop in de boekhandel voor € 5,25, inclusief gratis app. De Leescoalitie heeft in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en Uitgeverij Querido dit jaar voor het eerst vijf vertalingen van het Prentenboek van het Jaar in luisterversie beschikbaar gesteld, om zo ook het voorlezen in meertalige gezinnen te stimuleren. In de app wordt voorgelezen in de volgende talen: Arabisch, Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Turks.

Organiseerden jullie ook een Voorleesontbijt? Foto’s zijn welkom via kinderopvang@bsl.nl. Dan wordt jullie foto meegenomen in een vrolijk foto-overzicht op Kinderopvangtotaal!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.