Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Volop discussie over voorbereidingstijd bso

Volop discussie over voorbereidingstijd bso

Ondernemers in de kinderopvang maken zich zorgen om het bericht dat er na 1 januari 2012 gehandhaafd gaat worden op het doorberekenen van voorbereidingskosten in de bso. De Brancheorganisatie Kinderopvang is reeds overleg met het ministerie van Sociale Zaken over de begrippen “feestdagen” en “voorbereidingsuren” en de gevolgen van deze handhaving te bespreken.

Vastgelegd in de wet
Minister Kamp vindt dat op tijden dat er geen kinderen worden opgevangen, zoals op feestdagen en vlak voor schooltijd, geen kosten mogen worden doorberekend aan ouders. Brancheorganisatie Kinderopvang benadrukt dat dit ook is vastgelegd in de Wet Kinderopvang. Tot dusverre werd het berekenen van voorbereidingskosten, zoals veel bso’s doen, echter gedoogd. Toen een ondernemer in 2008 helderheid vroeg op dit punt, begon het balletje te rollen en laaide de discussie op over ‘’fraude met kinderopvangtoeslag”.

Verschillende schooltijden
De gevolgen van het naleven van deze wet voor ondernemers zijn groot. De voorbereiding van een bsomiddag kost nu eenmaal tijd en geld. Omdat scholen niet op dezelfde tijden uitgaan, kan het zijn dat voor ieder kind een aparte berekening worden gemaakt met kostenstijging als gevolg. De brancheorganisatie heeft ondernemers geadviseerd met oudercommissies in gesprek te gaan over eventueel aangepaste uurtarieven. Op dit moment is dit nog lastig aangezien de gevolgen van handhaving van de wet nog niet helemaal duidelijk zijn.

In gesprek
Eind augustus gaat de Brancheorganisatie Kinderopvang verder in gesprek met de Directie Kinderopvang van het Ministerie van SZW. Een woordvoerder van de Brancheorganisatie: ‘We zullen dan aandacht vragen voor de gevolgen voor de bedrijfsvoering van ondernemers en een verhoging van de kosten (voor ouders) in dat kader. We hebben eerder al bij het ministerie aangekaart hoe om te gaan met verschillende schooltijden maar hierop nog geen reactie ontvangen i.v.m. het zomerreces. De brancheorganisatie beseft dat het doorvoeren van de maatregel direct gevolgen heeft voor de prijzen van kinderopvang en maakt zich sterk voor het inperken daarvan.’

Lees de lopende discusse tussen ondernemers op LinkedIn >>

Beeld: Stock.XCHNG

2 REACTIES

  1. Of de kosten voor voorbereidingstijd nu wel of niet doorberekend worden aan ouders (ik zou zeggen deels wel en deels niet), de voorbereidingstijd kan, mits deze goed benut wordt, de kwaliteit van de bso en daarmee het welzijn en plezier van zowel kinderen als medewerkers, aanzienlijk verhogen. Wat willen we nou? Medewerkers die hun administratie, (intake)gesprekken met ouders en telefoontjes afhandelen in het bijzijn van de kinderen of medewerkers die de kinderen een activiteit kunnen aanbieden, aandacht kunnen besteden aan conflicten tussen kinderen en voor hen een luisterend oor kunnen zijn? Ik zou graag zien dat vanuit de regering eens aandacht besteed zou worden aan de kwaliteit op bso’s want die kan zoveel hoger komen te liggen als de voorbereidingstijd voor pedagogisch mederkers ruimer wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. Voorbereidingstijd mag mijns inziens wel doorberekend worden, maar het moet wel in het redelijke blijven. Als je 20 kinderen opvangt per dag, en voor elk kind 1 uur per dag voorbereidingstijd rekent, dan ben je echt irreeel bezig. Want dan zou je 20 uur voorbereidingstijd per dag hebben met 2 leidsters. En dat is echt absurd. Maar voor elk kind 2 uur per maand erbij rekenen om daar de voorbereiding mee te dekken dat lijkt me toch niet zo gek. Dan heb je 40 uur voorbereidingstijd per maand. We moeten de kinderen ook nog ophalen dus daar gaat ook tijd inzitten. Moet toch voldoende zijn. Of denk ik te simpel? Als alleen de openingstijden berekend mogen worden, dan gaan veel bso’s tot acht uur open. Let maar op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.