Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Volkskrant: 7,7 procent kinderopvangaanbod is verdwenen

De 154 faillissementen in de kinderopvang zijn nog niets vergeleken bij de 771 locaties die, voordat ze failliet gingen, de afgelopen twee jaar zijn gesloten. Veel kinderopvangorganisaties wachten hun ondergang niet af, maar sluiten hun locaties zelf voortijdig. Zo is te lezen in een artikel in de Volkskrant.
ANP Photo

Het landelijke dagblad deed onderzoek onder alle twaalfduizend vestigingen voor kinderopvang die Nederland telt. Ze kwam erachter dat 7,7 procent van het aanbod van dagopvang en buitenschoolse opvang de laatste jaren is verdwenen. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Almere hakt de crisis er stevig in.

Krimp

Volgens het Waarborgfonds Kinderopvang is er in krimpregio’s en achterstandswijken sprake van een afname van soms 40 procent. Na een gemiddelde krimp van 10 procent in 2012, wordt er voor 2013 nog eens een krimp tussen de 15 en 20 procent verwacht. In totaal komt dat neer op een krimp van 25 procent in twee jaar tijd.

Overnames

Behalve opheffingen, zijn er de afgelopen twee jaar 642 vestigingen van kinderdagverblijven en bso’s overgenomen door andere kinderopvangorganisaties, zo meldt de Volkskrant. De meeste overnames waren in 2012 toen er lagere overnamesommen werden betaald dan in de jaren dat het nog goed ging met de kinderopvang. Er zijn ook ondernemers die deze periode juist als hét geschikte moment zien om te investeren in schaalvergroting. Judith de Jonge Bass van het Waarborgfonds: ‘Er zijn ondernemers die in de goede tijd al wilden uitbreiden en nu hun kans grijpen omdat het goedkoper is.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.