Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG roept gemeenten op helder te zijn over leges

Marianne Velsink
Er moet meer helderheid komen waarop een legesbedrag van een gemeente is gebaseerd. Dat betekent dat gemeenten hun burgers en ondernemers duidelijk moeten maken hoe hun legesbedrag precies is opgebouwd. Dit zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
VNG roept gemeenten op helder te zijn over leges
Foto: ANP

Er bestaat in de kinderopvangbranche veel irritatie over hoge legesbedragen van gemeenten. De verschillen zijn enorm. De meeste gemeenten berekenen helemaal geen leges, maar er zijn gemeenten die meer dan 2000 euro aan leges heffen aan kinderopvangorganisaties en gastouders. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om wijzigingen in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen bij te houden.

Volgens de Brancheorganisatie beginnen deze bedragen een obstakel te vormen voor ondernemers en gastouders. De organisatie vindt het zorgelijk dat, ondanks waarschuwingen van minister Asscher van Sociale Zaken, hoge legesbedragen vaker voorkomen. Lees meer >>

Grote verschillen

Tijdens het Algemeen Overleg kinderopvang in de Tweede Kamer van 5 februari kwamen de hoge leges ook ter sprake. Kamerleden pleitten voor meer transparantie over de opbouw van de legesbedragen. Zij begrijpen niet dat er zulke grote verschillen bestaan voor hetzelfde product. Gemeenten krijgen vanuit de landelijke overheid een bedrag om het Landelijk Register bij te houden, maar voor 141 gemeenten is dit niet genoeg. Zij berekenen de extra kosten die ze maken door aan houders van kinderopvanglocaties en gastouders.

Bedragen verlagen of verdwijnen

De VNG neemt het advies van Kamerleden over en roept alle gemeenten die leges heffen op om aan burgers en ondernemers uit te leggen waarop het legesbedrag gebaseerd is. Eerder deed de VNG een vergelijkbare oproep voor bouwleges. Brancheorganisatie Kinderopvang vindt de oproep van de VNG een eerste stap in de goede richting. Ze hoopt dat het ertoe leidt dat de legesbedragen verlaagd worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Welke gemeenten heffen leges van meer dan 1000 euro? Bekijk hier een overzicht >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.