Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Valentijnstips: Vlinders in je buik

Susan Schaeffer
Het is bijna weer zover, donderdag 14 februari is het Valentijnsdag. Deze dag vol liefde is een mooie aanleiding voor creatieve activiteiten met als thema: Vlinders in je buik.

Zorg er allereerst voor dat de ruimte op Valentijnsdag versierd is. Hang ballonnen op in de vorm van hartjes en plak vlinders van crèpepapier op de muur of het raam. Zorg voor een ruime verzameling knuffelbeesten, waarmee geknuffeld kan worden. Want knuffelen doe je toch het liefste, als je een beetje verliefd bent?

Voorlezen

Kies een prentenboek over verliefdheid of lentekriebels. Lees bijvoorbeeld voor uit het boek Kikker is verliefd. Maak gebaren waaruit blijkt wat Kikker voelt en vraag de kinderen dit na te doen. Stel zo nu en dan een vraag. Vraag bijvoorbeeld waar je allemaal ‘vlinders’ kunt hebben. In een pot, buiten, in de nacht, in het bos, maar ook … in je buik. Hebben de kinderen dat wel eens gevoeld? Wat ben je dan? Dan ben je verliefd! Je bent dan ‘blij aan de binnenkant’. Wees overigens niet verbaasd als een kind vraagt, hoe die vlinders dan in je buik komen. Deel na afloop van het voorlezen een hartje met een lampje uit, dat kinderen even mogen vasthouden of mee naar huis mogen nemen. Of een roze of rode wuppie waar ze voor mogen zorgen en lief voor mogen zijn.

Andere voorleesboeken over de liefde voor kinderen van 0-6 jaar zijn:

  • De allereerste zoen, Guido van Genechten
  • Jij bent de liefste, Marit Törnqvist
  • Raad eens hoeveel ik van je hou, Sam McBratney
  • Ophelia, Ingrid Schubert
  • Pieter Konijn, de liefste ben jij!, Beatrix Potter
  • Verliefd, Stefan Boonen
  • Beer is op vlinder, Annemarie van Haeringen

Een kaart voor…

Een knuffel op de groep heeft een brief gekregen. Het is een Valentijnsbrief. Er staan allemaal harten op. Van wie zou de brief zijn? Leg aan de kinderen uit dat mensen elkaar op Valentijnsdag een brief kunnen sturen, om te laten weten dat ze diegene lief vinden. Laat de kinderen een Valentijnskaart maken voor de ouders of verzorgers. Plak hartjes op de muur. Laat het kind erbij staan of zitten en een kushandje geven, waardoor het lijkt of de hartjes uit de mond vliegen. Druk de foto af en plak hem op een papieren kaart. Of zet de foto in de ouderapp met een lieve boodschap erbij van het kind.

Bakken met passie

Bak koekjes in de vorm van hartjes of vlinders. Geef de koekjes mee in een mooi doorschijnend zakje met een rood lintje.

Een mandje vol liefde

Laat de kinderen een hartje maken van strijkkralen en uitdelen aan iemand die ze lief vinden. Dat kan een ouder, opa of oma zijn, maar ook de pm’er of een ander kindje op de groep. Of laat de kinderen hartjes uitknippen. De hartjes mogen ze in een mandje doen en daarna uitdelen. Het mandje kun je de kinderen eventueel ook zelf laten vouwen (met wat hulp).

Stempelen

Laat de kinderen hartjes stempelen. Dat kan met echte stempels, maar ook met WC-rollen. Bind een stukje tape om de rol, zodat de rol een hartje vormt. Laat het kind stempelen met verf.

Meer knutselideeën

 

Lees ook:Het jongetje dat tijdens het kringgesprek met zijn handjes in z’n broek zit te friemelen. De peuter die het leuk vindt om aan de borsten van een pm’er te zitten. Of de baby die tijdens het verschonen een stijf piemeltje krijgt. Het zijn niet alleen voorbeelden die elke pm’er zal herkennen, maar die ook tot onzekerheid kunnen leiden. Want wat moet je met dit soort gedrag? Lees meer (Let op, dit is een PREMIUM artikel).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.