Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vlaanderen realiseert kinderopvang voor alle kinderen

Vlaanderen investeert 20 miljoen euro in 2015 om de kinderopvang uit te breiden. Het streven is dat er voor alle kinderen in 2020 een plek in de kinderopvang beschikbaar is.
Het wordt nog spannend of er straks in 2020 echt voor alle kinderen in Vlaanderen een plekje in de kinderopvang beschikbaar is.
Het wordt nog spannend of er straks in 2020 echt voor alle kinderen in Vlaanderen een plekje in de kinderopvang beschikbaar is. - Foto: ANP

Voor 2016 wil de regering een gegarandeerde plek bieden aan 50 procent van de kinderen. Die doelstelling is al behaald, maakte de verantwoordelijk minister van Welzijn Jo Vandeurzen bekend. Maar dat betekent niet dat de minister achterover kan leunen. Hij schat dat er de komende jaren nog 17.500 plekken in de kinderopvang gerealiseerd moeten worden.

Meer vraag

Professor Michel Vandenbroeck, een autoriteit op het vlak van kinderopvang, denkt dat deze doelstelling niet gehaald wordt. Vandenbroeck heeft er wel vertrouwen in dat er plekken bij komen, maar hij vreest dat hiervan meer kinderen in Vlaanderen gebruik zullen maken dan de minister denkt.

België is niet het enige buurland van Nederland dat van kinderopvang een basisvoorziening maakt. Ook Duitsland garandeert een opvangplek voor alle kinderen tussen de 1 en 3 jaar. Dat had flink wat voeten in aarde. Nog altijd worden er goede, ook Nederlandse, beroepskrachten gevraagd. Lees meer >>

Informele opvang

Allereerst verwacht de professor dat informele opvang door grootouders flink gaat afnemen. Ook in België moeten mensen langer doorwerken. ‘Dat beleid heeft een keerzijde voor de kinderopvang’, zegt Vandenbroeck in Belgische media. ‘De informele opvang daalt jaar na jaar en zal moeten opgevangen worden door formele opvang.’

Gastouderopvang

Ten tweede neemt in Vlaanderen het aantal gastouders (‘onthaalouders’) in rap tempo af. De grootste oorzaak is dat veel onthaalouders te weinig geld verdienen om te kunnen rondkomen. Een kwart haakt al na drie jaar af. De grootste groep gastouders in België startte in de jaren ’80 toen een grote groep langdurig werkloze vrouwen aan de slag gingen als gastouder. Vandenbroeck verwacht dat deze groep de komende tien jaar met pensioen gaat.

Geboortecijfer

Al breiden kinderopvangorganisaties het aantal plekken uit, de Gentse professor denkt dat de vraag naar kinderopvang veel groter is. Verder speelt mee dat het geboortecijfer in dichtbevolkte gebieden gaat stijgen. Vandenbroeck steunt de plannen van de minister om kinderopvang voor alle kinderen toegankelijk te maken wel. Ook omdat het een einde maakt aan de versnippering.

België

Kinderopvang in België verschilt op een paar belangrijke punten van de kinderopvang in Nederland. Allereerst is de beroepskracht-kindratio 1 op 8/9. In Nederland is dit lager: afhankelijk van de leeftijd is dit 1 op 4-8 kinderen. De pedagogische kwaliteit van Belgische kinderopvang is nog nooit goed in beeld gebracht, zoals in Nederland wel gebeurde. Hiervoor zijn wel plannen. De eerste resultaten worden eind 2016 verwacht. Kinderen gaan in Vlaanderen vanaf 2,5 jarige leeftijd vaak al naar school. Vanaf drie jaar gaan nagenoeg alle kinderen naar school. Kinderen zijn leerplichtig vanaf zes jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.