Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Versoepeling: vanaf 26 juni geen ‘bubbels’ meer in kinderopvang

Goed nieuws voor de kinderopvang: de kinderopvang hoeft vanaf 26 juni 2021 niet langer met ‘bubbels’ (cohorten) te werken en bso’s kunnen tijdens de zomervakantie locaties weer samenvoegen. In overleg met het RIVM en OMT versoepelt het demissionair kabinet deze maatregel.
versoepeling-vanaf-26-juni-geen-bubbels-meer-in-kinderopvang
LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Dit maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

De Jonge schrijft het volgende over de versoepeling: “Met het vervallen van de contactbeperkende maatregelen vanaf 26 juni geldt ook het advies tot cohortering van leerlingen in het funderend onderwijs en kinderen in de kinderopvang niet langer. Het betekent voor de kinderopvang dat zij niet langer met bubbels hoeven te werken, en dat BSO’s tijdens de zomervakantie locaties kunnen samenvoegen.”

Branchepartijen BK en BMK

‘Wij zullen deze aanpassing zo spoedig mogelijk doorvoeren, onder andere in het protocol, en deze informatie op zeer korte termijn met kinderopvangprofessionals en managers delen’, melden branchepartijen BK en BMK.

De partijen geven aan blij te zijn met deze versoepeling. ‘We hebben in gezamenlijkheid met onze achterban nadrukkelijk gepleit voor het loslaten van de cohortering in de kinderopvang. De zomer komt eraan en organisaties zijn volop bezig met de planning en het organiseren van een activiteitenaanbod. Op deze manier is de situatie veel meer leefbaar voor kinderen en medewerkers.’

‘Corona is nog niet voorbij’

‘Wel benadrukken we dat corona nog niet voorbij is; er worden nog steeds mensen ziek. Daarom de oproep ons te blijven houden aan de nog geldende richtlijnen. Daarbij is er momenteel vanuit het ministerie van SZW nog steeds de mogelijkheid dat medewerkers gebruik maken van preventieve zelftesten. De zelftesten kunnen een positieve bijdrage leveren aan de continuïteit van de kinderopvang.’

Preventief testen

De Jonge schrijft daarover in de brief aan de Kamer: “Alle scholen en kinderopvangorganisaties hebben in de afgelopen periode zelftesten ontvangen, zodat leerlingen en personeel zichzelf tot aan de zomer twee keer per week preventief kunnen testen. (…) Op dit moment worden de testaantallen en data vanuit de distributie nauw gemonitord. Daarnaast is een onderzoeksbureau recent gestart met een bredere monitoring van zelftesten in het onderwijs en kinderopvang, waarin ook gedrag en motivatie worden meegenomen. Hierin worden schoolleiders/bestuurders, personeel en leerlingen/studenten bevraagd. Ik verwacht u in september te kunnen informeren over het onderzoek.”

Bekijk de Kamerbrief >>

De coronamaatregelen in de kinderopvang worden zo langzamerhand onhoudbaar, stelde de BMK eerder al. Met name het handhaven van de cohortering of ‘bubbels’ wordt niet alleen ervaren als onredelijk maar ook als onhaalbaar. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.