Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vergroenen van de kinderopvang doe je zo

Het Waarborgfonds kinderopvang start in samenwerking met de brancheorganisaties een onderzoek naar de verduurzaming van de kinderopvangsector. Om een goed beeld te krijgen van  de vraagstukken in de sector is een enquête uitgezet. Plus: alvast enkele tips om te vergroenen.
Groene Kinderopvang De Bereboot. Foto: Lidian van Esch

Deelname aan de enquête duurt ongeveer twee minuten. Het onderzoekt maakt deel uit van de  totstandkoming van een Groene Agenda Kinderopvang. Alvast enkele tips om met laagdrempelige maatregelen energie te besparen in jouw kinderopvangorganisatie.

  • Ga aan de slag met je gedrag: Een beter milieu begint bij onszelf. Energie die wij met elkaar kunnen besparen met gedragsmaatregelen is de eerste winst. Het is leuk en het bespaart naast energie ook geld en niet te vergeten, het is goed voor het milieu. TIP: Elektrische apparaten volledig uitschakelen aan het einde van de dag.
  • Stuur op apparatuur: In de kinderopvang zijn apparaten een groeiende groep energievreters. Vaak blijven computers en tablets buiten openingstijden gewoon aanstaan! Ook de wasmachine of vaatwasser die vanuit het idee van gemak op optimaal programma ingesteld worden, slurpen energie. Bewustzijn creëren is the key! TIP: Laat de vaatwasser, wasmachine en droger alleen draaien bij een volle vaat/trommel.
  • Bespaar op verlichting: In de kinderopvang wordt vaak veel energie verbruikt door de verlichting. De eerste die binnen is zet ’s ochtends de verlichting aan en de laatste zet deze ’s avonds pas weer uit. Zonde, want daarmee gaat veel energie verloren! TIP: In bergingen en toiletruimten de verlichting schakelen met een aanwezigheidsdetectie.

Groen doet goed. Dat blijkt uit tal van onderzoeken en observaties. Een kinderopvang die aandacht besteedt aan natuurbeleving bevordert het welzijn en de gezondheid van kinderen. Daarnaast draagt het bij aan betrokken burgers die geven om natuur en die dat in hun verdere leven met zich meedragen. Aandacht voor groen in de kinderopvang draagt bij aan tal van ontwikkelingsgebieden zoals:

  • Meer beweging: klauteren in bomen, een vlinder achterna lopen.
  • Stimulering fantasie: bomen zijn reuzen, kabouters wonen in paddenstoelen, met natuur kun je de fantasie van kinderen prikkelen.
  • Spelontwikkeling: door de veelheid aan steeds veranderende materialen en vormen, krijgt het spel in een groene omgeving steeds nieuwe impulsen.
  • Sociale en emotionele ontwikkeling: veilig (leren) voelen in de natuur geeft zelfvertrouwen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.