Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel vrouwen afhankelijk van hun partner

Drie van de vier vrouwen vinden het belangrijk om economisch zelfstandig te zijn, maar de helft van de vrouwen in Nederland is nog altijd financieel afhankelijk van anderen. Maurice de Hond ondervroeg 1800 Nederlanders, zowel mannen als vrouwen, over hun economische zelfstandigheid. Daar komen ook tegenstrijdige resultaten uit. Vrouwen zeggen onafhankelijk te willen zijn, maar een derde is bijvoorbeeld niet bereid om hiervoor meer te werken.
Veel vrouwen afhankelijk van hun partner
Foto: ANP Photo

Van de 50 procent afhankelijke vrouwen, leunt 70 procent financieel op hun partner. Dit aantal is groter bij lager opgeleiden waar acht op de tien afhankelijke vrouwen leunen op hun partner. Andersom komt het ook voor: zo is een kwart van de mannen economisch afhankelijk van iemand anders. Maar een veel kleiner deel, een vijfde, van deze groep is afhankelijk van hun partner.

Kinderen

Kinderen spelen een rol. Hoe meer kinderen men heeft, hoe meer men geneigd is om economisch afhankelijk te blijven. Leeftijd speelt ook een rol. Hoe ouder men is, hoe minder bereidheid om meer te gaan werken. Mannen vinden over het algemeen dat vrouwen economisch onafhankelijk moeten zijn. Dit zegt 66 procent van de mannen in het onderzoek. Mannen vinden bijvoorbeeld dat afhankelijke vrouwen een grotere kans hebben om in de armoede terecht te komen en er zijn zorgen over het pensioen van deze groep vrouwen.

Deeltijd-baan

Het is frappant dat mannen en vrouwen de urgentie voelen van onafhankelijkheid, maar er niet naar handelen. Zeker omdat acht op de tien vrouwen aangeeft wel ruimte te krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Dat veel vrouwen in Nederland in een kleine deeltijdbaan werken, draagt ook bij aan het hoge aandeel afhankelijke vrouwen in onze maatschappij. Vrouwen werken wel, maar zijn niet altijd economisch zelfstandig.

KRACHT

Op 22 november wordt tijdens het Congres KRACHT aandacht besteed aan de zwakke positie van veel vrouwen. Minister Jet Bussemaker gaat dan in gesprek met o.a. vrouwen, mannen, vrouwenorganisaties, werkgevers en dienstverleners. Tijdens het congres wordt ook de tweejaarlijkse regeringsprijs de Joke Smit Prijs uitgereikt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.