Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel ouders ontevreden over speelruimte in de buurt

Eenderde van de ouders is niet tevreden over de speelruimte in hun buurt en bijna een derde van de kinderen vindt de speelruimte in hun woonomgeving saai. Toch speelt 70% van de Nederlandse kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 dagelijks buiten.

Uit onderzoek onder ruim 500 moeders en hun kinderen blijkt dat 30 procent van de ouders vindt dat in hun woon- en leefomgeving te weinig rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van kinderen. In stedelijke gebieden geldt dit zelfs voor nog meer ouders, namelijk 36%. Volgens de ouders kan door kleine aanpassingen het buiten veiliger én leuker worden voor kinderen.

Oplossing

Ze noemen als oplossing hiervoor onder andere beter afgeschermde speeltuinen en meer speeltoestellen en speelruimte voor oudere kinderen. Ook zoeken ouders naar ruimte voor avontuur voor hun kinderen. Bijvoorbeeld een speelruimte die minder aangeharkt en ingericht is en die zich beter leent voor klimmen, klauteren of hutten bouwen.

[([002_rb-image-1774812.jpeg])]

Buitenspelen heeft twee grote voordelen: kinderen zijn lekker in beweging en ze krijgen de kans om vitamine D aan te maken. En dat laatste is belangrijk, want bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Bij kinderen van niet-westerse afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft. Lees hier meer >>

Avontuur

Kinderen zijn dol op het beleven van avontuur. Voor hen zit dat vaak in kleine dingen zoals in het donker lopen met een zaklamp of buiten een hut bouwen en er dan in spelen. De ouders denken daar iets anders over. Zij noemen vaker een pretpark of het bos als avontuurlijk. Drie op de tien ouders (29%) vinden dat in de eigen omgeving te weinig mogelijkheden zijn voor avontuur. In stedelijke gebieden geldt dit zelfs voor twee op de vijf ouders (39%). Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Robinson’s Fruit Shoot.

Actief buitenspelen

Robinsons Fruit Shoot introduceert op de Nationale buitenspeeldag de gratis Fruit Shoot Zookerz app. Deze moedigt actief buitenspelen bij kinderen en hun ouders aan en laat kinderen hun fantasie gebruiken om buitenspelen nog leuker te maken. De app bevat twaalf avonturen waarbij kinderen opdrachten voltooien en ‘bewijsmateriaal’ verzamelen door middel van het uploaden van zelfgemaakte foto’s.

Meer informatie over de Zookerz app is te vinden op fruitshoot.com/zookerz. De app is gratis te downloaden voor Apple en Android via de App-store en Google Play store.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.