Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van ’t Wout wil grondiger toezicht gastouderopvang

Met het huidige toezicht is er onvoldoende zicht op de kwaliteit van de opvang door gastouders, concludeert de Inspectie van het Onderwijs. Staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW) wil verbetermaatregelen bekijken om de kwaliteit van én het toezicht op de gastouderopvang beter te borgen.
Afbeelding van fujikama via Pixabay

Dat schrijft Van ’t Wout in de Verzamelbrief Kinderopvang (december 2020). Hij schrijft ook dat de kwaliteit van de gastouderopvang gemiddeld goed is en daarmee vergelijkbaar met die van de andere opvangvormen. De variatie is echter groter, met grote uitschieters naar zowel boven als beneden.

‘Onvoldoende zicht op kwaliteit’

De Inspectie van het Onderwijs (IvhO) concludeert dat er met het huidige toezicht onvoldoende zicht is op de kwaliteit van de opvang door gastouders. De combinatie van verschillende factoren maakt de gastouderopvang volgens IvhO extra kwetsbaar.

Van ’t Wout heeft de afgelopen maanden rapporten bekeken over de kwaliteit van gastouderopvang en gesproken met toezicht- en handhavingspartijen, vertegenwoordigende partijen van ouders, gastouders en gastouderbureaus en wetenschappers. Via een flitspeiling heeft hij ouders gevraagd naar hun perceptie op de gastouderopvang en begeleiding door gastouderbureaus.

Verbetermaatregelen

Van ’t Wout: ‘Op basis van de rapporten en de gevoerde gesprekken acht ik het nodig om mogelijke verbetermaatregelen langs drie sporen nader te verkennen:

  • Het versterken van toezicht
  • Het verbeteren van de begeleiding van gastouders door de gastouderbureaus
  • Professionalisering van de gastouderopvang

Als eerste stap wil ik bezien op welke wijze we het toezicht op de kwaliteit van gastouderopvang verder kunnen versterken en/of intensiveren. Een intensiever toezicht zorgt ervoor dat de kwaliteit van een specifieke gastouderopvang sneller in beeld komt en kinderen minder lang opvang kunnen krijgen van een te laag kwaliteitsniveau. Vervolgens wil ik nader verkennen welke verbetermaatregelen mogelijk zijn ten aanzien van de begeleiding van gastouders door de gastouderbureaus en de professionalisering van de gastouderopvang.’

De komende periode gebruikt Van ‘t Wout om samen met de toezicht-en branchepartijen tot concrete verbetermaatregelen te komen. Voor de zomer van 2021 zal hij de Kamer hier nader over informeren.

Het algemene beeld van toezicht en handhaving in de kinderopvang in 2019 is positief. Dat leidt staatssecretaris Van ’t Wout af uit het Landelijk rapport toezicht en handhaving kinderopvang. Volgens hem is dit mede te danken aan de werkwijze herstelaanbod, die kinderopvangorganisaties de ruimte geeft om tekortkomingen nog voor het afsluiten van de inspectie te herstellen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.