Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaders willen betere combinatiemogelijkheden

Vaders willen betere combinatiemogelijkheden

Veel vaders willen een betere combinatie van werk en gezin, maar zien er om uiteenlopende redenen vanaf om hiertoe daadwerkelijk actie te ondernemen. Dit blijkt uit onderzoek dat minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin presenteert.

Opvallend is dat werkende vaders vaak niet goed op de hoogte blijken te zijn van al bestaande (wettelijke) mogelijkheden tot een betere afstemming tussen werk en privé. Ook zijn ze huiverig om hun wensen bij hun werkgever aan te kaarten. Lang niet altijd is dat terecht. Vanwege ook andere bedrijfseconomische voordelen lijkt het tij inmiddels gunstig voor meer thuiswerken. Flexibele werktijden beginnen ook vaker toegepast te worden.

Flexibele werktijden
Uit het onderzoek blijkt dat na behoefte aan meer vrije tijd, de zorg voor kinderen voor vaders het belangrijkste motief is om minder te willen gaan werken. Voor vaders met jonge kinderen geldt dat zelfs 75 procent om die reden graag flexibele werktijden wil.

Mannen zien echter veel praktische bezwaren om een betere combinatie tussen werk en gezin te realiseren. Ze vrezen financiële consequenties en reputatieschade. Ook denken ze vaak dat het in hun functie onmogelijk is, of dat hun baas er bezwaar tegen gaat maken. Werkende vaders gaan nog weinig tot actie over en verzoeken van vrouwen tot deeltijd worden door werkgevers nog altijd positiever beoordeeld dan die van mannen.

Thuiswerken
Werkgevers staan volgens het onderzoek nog niet te springen om mannen in deeltijd te laten werken. Wel staan ze steeds meer open voor flexibele werktijden en gecomprimeerde werkweken. Vooral thuiswerken lijkt de toekomst te hebben. Thuiswerken is namelijk door de tijdswinst niet alleen gezinsvriendelijk, maar heeft ook andere bedrijfseconomische voordelen. Het levert besparingen op kantoorruimte op, en meer werktijd doordat files vermeden worden. Noodzakelijk voor meer thuiswerken is wel dat in arbeidsorganisaties niet meer aanwezigheid als norm voor inzet geldt, maar dat de output van medewerkers maatgevend wordt.

Link naar het onderzoek >>>
(bron: Rijksoverheid)

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.