Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaders gelukkiger met voltijdbaan

De ‘papadag’ blijkt voor mannen niet zo ideaal te zijn als het klinkt: volgens onderzoek zijn vaders met schoolgaande kinderen gelukkiger als ze voltijd werken en ‘voldoen daarmee aan de traditionele verwachtingen van de man die de kostwinnerrol vervult’.
Fotolia_88073802_Subscription_Yearly_XL.jpg
‘Ze voldoen daarmee aan de traditionele verwachtingen van de man die de kostwinnerrol vervult’

Dat meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Socioloog Sean de Hoon, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, keek in zijn promotieonderzoek naar de invloed van familierelaties en ouderschap op verschillen in geluk, inkomen en gezondheid. De Hoon onderzocht de rol van partnerrelaties en het ouderschap bij ongelijkheden in inkomen, gezondheid en geluk.

Ongelijkheden in geluk

Uit zijn onderzoek blijkt dat er bij mensen met schoolgaande kinderen een verschil is in geluk tussen werkers in voltijd of deeltijd. Vrouwen zijn in die situatie gelukkiger als zij deeltijd werken. Volgens De Hoon ervaren ze dan minder conflicten tussen de verantwoordelijkheden voor enerzijds werk en anderzijds hun gezin. Mannen zijn juist gelukkiger wanneer zij voltijd werken. ‘Ze voldoen daarmee aan de traditionele verwachtingen van de man die de kostwinnerrol vervult’, aldus De Hoon.

Rolverdeling

Om ongelijkheden te verkleinen, zouden beleidsmakers er goed aan doen te proberen de rolverdeling tussen mannen en vrouwen minder traditioneel te maken. ‘Dit zou bijvoorbeeld kunnen door te zorgen dat mannen sterker betrokken raken bij de opvoeding en verzorging van kinderen en het huishouden. Een van de beleidsmaatregelen is bijvoorbeeld een ‘daddy quota’, een regeling in Scandinavische landen die een deel van het ouderschapsverlof speciaal reserveert voor vaders.’

De discussie of ouders nu wel of niet voltijd ‘mogen’ werken wordt met regelmaat gevoerd. Pedagoog Gitty Feddema zorgde met haar uitspraken over de kinderopvang (‘het is gesubsidieerde kinderverwaarlozing’) voor flink wat ophef. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.