Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Uurtarief gastouders in 2015 verhoogd

Net als het uurtarief voor dagopvang en buitenschoolse opvang stijgt ook het uurtarief voor de gastouderopvang in 2015. Het gaat om het maximale bedrag waarover ouders kinderopvangtoeslag terugkrijgen. Dit heeft minister Asscher besloten.
Uurtarief gastouders in 2015 verhoogd
Foto: ANP Xtra

Het uurtarief voor gastouders stijgt van € 5,37 naar € 5,48 in 2015. Daarmee zullen ook de uurtarieven voor de gastouderopvang in 2015 iets gaan stijgen. De maximum uurtarieven voor de dagopvang zijn vastgesteld op € 6,84 en voor de bso op € 6,38. Daarmee blijven de uurtarieven van gastouders nog altijd iets achter, maar dat is nooit anders geweest.

Vraaguitval

In 2012 nog werd besloten de uurtarieven voor de kinderopvang niet te indexeren. Deze bevriezing van de tarieven leidde tot hogere kosten voor ouders. Tegelijk werd de kinderopvangtoeslag alleen uitgekeerd voor het aantal uren van de minstwerkende ouder. Deze maatregelen zorgden voor een afname van de vraag naar kinderopvang waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn. Ook de gastouderopvang kent nog steeds vraaguitval.

Arbeidsparticipatie

De verminderde vraag naar kinderopvang, en daarmee naar kinderopvangtoeslag, leidde tot grote meevallers op de begroting van het ministerie van Sociale Zaken. De Rekenkamer tikte minister Asscher op de vingers omdat de minister niet voldoende inzichtelijk heeft gemaakt wat de effecten zijn van de verminderde vraag naar kinderopvang. Is er bijvoorbeeld een verband met de arbeidsparticipatie van ouders? Of komt verminderde participatie vooral door de economische crisis? Minister Asscher laat hiernaar alsnog onderzoek doen door het Sociaal Cultureel Planbureau.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.