Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Update: leveringsproblemen en ook gastouders krijgen zelftesten

De eerste kinderopvangorganisaties ontvangen deze week de zelftesten voor medewerkers, maar voor sommige scholen met inpandige kinderopvang duurt dit nog enkele weken vanwege leveringsproblemen. En meer nieuws: ook gastouders krijgen de zelftesten thuisgestuurd. Dit meldt SZW in een brief aan houders.
update-leveringsproblemen-en-ook-gastouders-krijgen-zelftesten
Afbeelding van Thorsten Frenzel via Pixabay

Het is de tweede brief die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stuurt aan houders in de kinderopvang.

Levering zelftesten

Vanaf deze week (maandag 3 mei) worden de zelftesten voor de kinderopvang geleverd aan organisaties. Deze distributie duurt twee weken en gebeurt automatisch; houders hoeven hiervoor geen aanvraag te doen. Kinderopvanglocaties die op hetzelfde adres als een school voor primair onderwijs zijn gevestigd, ontvangen de zelftesten via de school. Hoewel de distributie naar de scholen inmiddels is gestart, kan het gebeuren dat de zelftesten pas in de week van 17 tot 24 mei geleverd worden, vanwege een vertraging in de levering door de fabrikant.

25 zelftesten per medewerker

Houders ontvangen voor elke medewerker 25 zelftesten, waarmee zij zich tot de zomer van 2021 twee keer per week preventief kunnen testen. “De hoeveelheid testen voor uw personeel is een inschatting op basis van de cijfers over uw organisatie die bekend zijn bij DUO en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Het kan zijn dat u te veel of te weinig zelftesten ontvangt. We vragen u om de zelftesten zo goed mogelijk en naar eigen inzicht te verdelen onder het personeel”, meldt SZW.

Levering in ontvangst nemen

SZW: “Het is noodzakelijk dat er tenminste één persoon aanwezig is om de levering in ontvangst te nemen. Het advies is om hiervoor iemand aan te wijzen. De distributeur heeft contactgegevens gekregen van alle kinderopvangorganisaties en zal tenminste één dag van tevoren per e-mail aangeven wanneer u de levering kunt verwachten. Het e-mailadres dat hiervoor gebruikt wordt is hetzelfde emailadres als waarop u deze brief heeft ontvangen.”

Gebruik is altijd vrijwillig

SZW benadrukt nogmaals dat het gebruik van een zelftest altijd vrijwillig is. Iedereen mag deelname weigeren, zonder consequenties wat betreft werk. De zelftesten zijn bedoeld om preventief te testen, dus onder meer wanneer een medewerker geen klachten heeft. Iedereen met klachten die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus of die als nauw contact naar voren komt uit bron- en contactonderzoek, wordt verzocht zich direct te laten testen bij de GGD.

Gastouders

Ook gastouders kunnen gebruik gaan maken van zelftesten. In de periode van 8 tot 21 mei worden de zelftesten bij de gastouders bezorgd. De gastouders worden hierover apart geïnformeerd middels een brief. Daarnaast vindt communicatie plaats via de gastouderbureaus en de website www.zelftestenkinderopvang.nl.

Gastouders ontvangen vanaf maandag 10 mei op het woonadres (ook de gastouder aan huis) een set zelftesten. Met deze zelftesten kunnen gastouders zich twee keer per week, tot de zomer van 2021, preventief testen op COVID-19. Wil je daar geen gebruik van maken? Meld je dan vóór 7 mei af. Lees meer

Communicatie

Zoals eerder aangegeven wil SZW zo goed mogelijk ondersteunen bij het gebruik van de zelftesten. Hou daarom de site www.zelftestenkinderopvang.nl regelmatig in de gaten en lees uiteraard deze brief goed voor meer details.

De helpdesk is bereikbaar per e-mail: support@zelftesteninhetonderwijs.nl of telefonisch via 088-7674077 van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur.

Het ministerie van SZW deelt meer belangrijke informatie in de ‘Handreiking zelftesten in de kinderopvang’, speciaal voor houders van kinderopvangorganisaties en locatiemanagers. Lees meer

Bronnen: SZW/Brancheorganisatie Kinderopvang

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.