Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Uitgaven kinderopvang nog eens 30 miljoen lager dan verwacht

De uitgaven voor kinderopvangtoeslag over het jaar 2012 zijn 30 miljoen euro lager uitgevallen dan was verwacht. Eind 2012 begrootte het kabinet dat de uitgaven 200 miljoen euro lager zouden uitvallen, maar er blijkt 230 miljoen euro minder uitgegeven aan kinderopvangtoeslag in 2012.
Uitgaven kinderopvang nog eens 30 miljoen lager dan verwacht
Foto: ANP Photo

Dit blijkt uit de jaarverslagen die de ministeries aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Daarmee is het gebruik van kinderopvang veel sneller afgenomen dan het kabinet had voorzien.

Effecten zijn ernstig

Tijdens Prinsjesdag 2011, toen de begroting voor 2012 werd ingediend, was de verwachting dat de uitgaven voor kinderopvang bijna 200 miljoen euro lager zouden zijn dan was begroot. Dat de begroting nog eens 30 miljoen euro lager uitvalt, onderstreept volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang hoe ernstig de effecten zijn van de bezuinigingen in de kinderopvangsector.

Meevallers investeren

Er is in het verleden vaak door partijen uitgesproken dat deze meevallers voor de begroting van het kabinet direct geïnvesteerd moesten worden in de sector. Bijvoorbeeld door de laatste bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor hoge inkomens terug te draaien. Aan deze oproep gaf minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, echter geen gehoor.

Zorgkosten stijgen

Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt ook dat de kinderopvang een uitschieter is in de zorg- en welzijnsector. Waar de kosten voor bijvoorbeeld ouderen- en gehandicaptenzorg met 10 procent gestegen zijn in 2012, daalden de kosten voor kinderopvang met 5,9 procent. Het gebruik van kinderopvang liep terug, zowel van het aantal kinderen in de opvang als van het aantal uren opvang per kind.

2 REACTIES

  1. nou vooruit met de geit! woord houden en geld erbij! Al is het maar om de kosten van 0 meting te compenseren welke -aldus heer Ascher- slechts een minimum zijn van de totale salariskosten… heer Ascher: vele organisaties hebben al ernstige betaalachterstanden wat betreft lonen… Doe nu eens die oogkleppen af!! investeer want straks kan men weer opnieuw beginnen als de economie aantrekt en de zijn de kosten het tienvoudige om alles weer fatsoenlijk op de rit te krijgen!!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.