Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toeslagendrama: alles wat fout kon gaan, ging fout

Alles wat fout kon gaan, ging fout in de toeslagenaffaire. Of beter: toeslagendrama. Dat schrijft de Volkskrant in een uitgebreide reconstructie over hoe iedereen een beetje dader werd, óók de politiek.
Foto: van Bruno /Germany via Pixabay

Hoewel de toeslagenaffaire dankzij de Tweede Kamer aan het licht kwam, is ook zij niet vrij van schuld. Dat schrijft Yvonne Hofs in een uitgebreide reconstructie van de toeslagenaffaire in de Volkskrant. Bewindspersonen, de Belastingdienst, rechters, ambtenaren: allemaal lieten ze steken vallen in het schandaal rond de kinderopvangtoeslagen.

Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag

Een commissie van acht Kamerleden hoorde twee weken lang (voormalige) ministers, staatssecretarissen en topambtenaren onder ede, om boven water te krijgen wat er mis ging in de toeslagaffaire. Om een reconstructie te kunnen maken van de politieke en ambtelijke besluitvorming tussen 2010 en 2019. Op 17 december presenteren zij hun bevindingen aan de Tweede Kamer.

Aanklagers

Volgens Hofs (de Volkskrant) manifesteren de commissieleden zich soms meer als aanklagers dan als ondervragers. “Voor wie de verhoren heeft gevolgd, is het moeilijk voor te stellen dat in het rapport van ‘bevindingen’ straks niet met de vinger wordt gewezen. De acht Kamerleden kunnen hun verbijstering en verontwaardiging vaak niet verbergen.”

Géén duidelijke dader

Manon Leijten, voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, werd ook verhoord. Zij gaf de meest kernachtige analyse van het toeslagendrama: alles wat er fout kon gaan, ging fout. En, vervelend voor de slachtoffers: er is niet één duidelijke dader te identificeren. “Zowel de wetgever (de politiek) als de uitvoerder (de Belastingdienst) maken het ouders in de praktijk vrijwel onmogelijk hun onschuld te bewijzen.”

Lees de reconstructie van de ondervragingen door de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag >>

De verhoren in de Tweede Kamer over de toeslagaffaire hebben BK-voorzitter Felix Rottenberg aangegrepen. Maar het moet allemaal beter kunnen, en een hoofdschuldige is niet aan te wijzen. ‘Het systeem werkte niet, dat drong ook tot ons veel te langzaam door.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.