Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toeslagaffaire krijgt menselijk gezicht tijdens parlementaire ondervraging

Een commissie van acht Kamerleden hoort twee weken lang (voormalige) ministers, staatssecretarissen en topambtenaren onder ede om boven water te krijgen wat er mis ging in de toeslagaffaire. Advocaat van de gedupeerden, Eva González Pérez, beet het spits af.
Eva González Pérez legt haar eed af. Foto: ANP

De toeslagaffaire. Niets minder dan een haast obsessieve fraudejacht op ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen. Wat heeft er zo mis kunnen gaan? Acht Kamerleden verhoren vanaf vandaag achttien hoofdrolspelers onder ede in een mini parlementaire enquête.

Onterecht beschuldigd

De vragen die onder meer gesteld worden gaan over waarom er tussen 2014 en 2019 niets is gedaan om dit drama met grote terugvorderingen van zogenaamd ‘onterecht ontvangen’ toeslagen te voorkomen. Waarom werden de signalen van soms wanhopige ouders genegeerd, die onterecht van toeslagfraude werden beschuldigd?

Dag en nacht houdt het hem bezig: de toeslagzaak met de Belastingdienst, waarin wordt beweerd dat gastouderbureau Dadim in Eindhoven ‘sjoemelde’. Niets daarvan is bewezen, maar het gevecht met de dienst gaat door. Eigenaar Ahmet Gökçe: ‘Ik wil dat mijn naam gezuiverd wordt.’ Lees meer

Onder ede

Advocaat Eva González Pérez komt als belangenbehartiger op voor een groep gedupeerde ouders. Zij mocht vandaag het spit afbijten en werd als eerste onder ede gehoord in de twee weken die de commissie heeft uitgetrokken voor de parlementaire ondervragingen. Zij gaf de zaak vandaag, wederom, een menselijk gezicht door de persoonlijke verhalen van haar cliënten te benoemen.

‘Niet fair’

Ze zei onder meer dat de manier van procederen ‘niet fair’ is. ‘Mijn cliënten hebben geen enkele vorm van wederhoor gehad. Dat ze zichzelf niet hebben kunnen verdedigen, vind ik misschien wel het ergste.’ Op de vraag van de commissie wat de onzekerheid met de ouders deed, verwees ze naar het boek Het proces van Kafka. Dat beschrijft een proces waarbij de hoofdpersoon beschuldigd wordt maar op geen enkele manier aanknopingspunten krijgt waarom.

Kijk een stuk van het verhoor van Eva González Pérez terug op NOS.nl >> (onderaan het bericht)

Bronnen: NOS, Kinderopvangtotaal

De Belastingdienst wist al jaren dat er problemen waren met de kinderopvangtoeslag, maar hield dat voor zichzelf. Als dat niet was gebeurd, waren de problemen veel eerder opgelost. Dat meldt staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer. Intussen gaan de openbare verhoren over de kwestie gewoon van start. Lees meer

Geen individuele zaken

Ook Hans Blokpoel, destijds ‘huisbaas’ van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) dat de fraude aanpakte, toonde een menselijk gezicht, al duurde het bij hem langer. Aanvankelijk stelde hij zich nogal formeel op. Hoewel hij van mening was dat er bij frauderende gastouderbureaus vermoedelijk ook veel ouders zouden frauderen, vond hij dat bij alle ouders individueel moest worden onderzocht of ze daadwerkelijk in de fout waren gegaan. Tegelijkertijd liet hij weten dat hij niet over individuele zaken ging.

Buikpijn

Na aandringen van met name Renske Leijten van de SP, gaf Blokpoel wel toe dat hij destijds al ‘buikpijn’ had van de toeslagkwestie. ‘Moeten mensen die alleen maar een fout hebben gemaakt, zo hard worden aangepakt? Moet er ook al bij één fout het hele bedrag worden teruggevorderd?’

Waarom hij dan toch doorging met het onderzoek van het CAF, wilde Leijten vervolgens weten. ‘Omdat het de wet is,’ luidde het antwoord. ‘U kunt toch niet van mij vragen om de wet niet uit te voeren?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.