Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toeslag voor peuterspeelzaal binnenkort aanvragen

Marianne Velsink
Ouders kunnen voor opvang in een peuterspeelzaal vanaf 2018 ook kinderopvangtoeslag aanvragen. Willen ze dit vanaf januari ontvangen, dus dienen ze dit tussen 1 en 15 november aan te vragen bij de Belastingdienst.
Foto: iStock

Dit meldt belangenvereniging BOinK in haar nieuwsbrief. Vanwege de harmonisatie kunnen werkende ouders ook voor de peuterspeelzaal gebruik maken van kinderopvangtoeslag. Net zoals nu al geldt voor gezinnen die gebruik maken van kinderopvang. Kinderen met een achterstand krijgen een gemeentelijke subsidie.

Amsterdam

De harmonisatie is in bijna alle gemeenten afgerond. In Amsterdam vrezen enkele welzijnsorganisaties voor de gevolgen van de harmonisatie, zo is te lezen in het Parool. Anders dan in de meeste gemeenten, bieden 196 peuterspeelzalen nog gratis dagdelen opvang aan. Hiervan maken meer dan 6000 peuters in de stad gebruik. Zij moeten vanwege de harmonisatie vanaf volgend jaar gaan betalen voor de opvang, variërend van 5 tot en met 250 euro per maand. Dit is afhankelijk van hun inkomen.

Segregatie

Amsterdam grijpt de harmonisatie aan om de segregatie aan te pakken. Gezinnen waar maar één ouder werkt of waar beide ouders niet werken, hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Zij krijgen van de gemeente daarom tot 15 uur opvang per week vergoed. Ook hiervoor hanteert de gemeente een inkomensafhankelijke ouderbijdrage. Voor ouders met een laag inkomen en voor gezinnen waar kinderen risico lopen op een taalachterstand, wordt de ouderbijdrage zo laag mogelijk gehouden. Het maximum bedrag dat zij betalen is 7 cent per uur. De hoop is dat meer ouders bereid zijn om gebruik te maken van kinderopvang en dat kinderen elkaar, of ze naar de kinderopvang of een peuterspeelzaal gaan, vaker gaan treffen.

Ouders haken af

Kort na de bekendmaking van deze plannen spraken enkele welzijnsorganisaties met peuterspeelzalen in achterstandswijken hun zorgen uit. Dat gebeurt nu opnieuw in het Parool. Bijvoorbeeld door Gury Douma, directeur van welzijnsorganisatie Dynamo die vreest dat ouders kan afhaken op de ingewikkelde procedures voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Harvey Sandriman van Swazoom verwacht dat tot wel 40 procent van de kinderen van de voorschool worden gehaald omdat het voor veel ouders niet te betalen is.

Voorbeelden

Het artikel in het Parool eindigt met enkele casussen die aantonen welke kinderen eventueel af zouden kunnen haken door het nieuwe opvangsysteem in de stad. De ouders van Tessa komen bijvoorbeeld in de knel. Zij maken nu nog gebruik van zowel gastouderopvang als peuterspeelzaal. Na 2018 moeten ze hun dochter minimaal 15 uur per week naar de peuterspeelzaal brengen. Dat is niet haalbaar en ook niet te combineren met de opvang bij de gastouder. Een ander verhaal is die van de ouders van Jayden die het niet zien zitten om kinderopvangtoeslag aan te vragen omdat ze liever niet door de Belastingdienst doorgelicht willen worden. Zij houden hun zoontje daarom vanaf volgend jaar maar thuis.

Lees het volledige artikel op de website van het Parool (met inlog)


Gratis voorscholen zoals nu nog bestaan, gaan verdwijnen in Amsterdam. Maar de gemeente betaalt wel tot 15 uur opvang per week mee voor de laagste inkomens en kinderen met een taalachterstand. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.