Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien procent minder kinderen naar opvang in 2013

Het gebruik van kinderopvang is in het eerste kwartaal van 2013 met tien procent gedaald ten opzichte van heel 2012. Dit staat vermeld in een brief van het ministerie van Sociale Zaken. De financiële meevaller die dit oplevert, wordt vooralsnog niet gebruikt om bezuinigingen op de kinderopvang terug te draaien, zo is ook in de brief te lezen.
Tien procent minder kinderen naar opvang in 2013
Foto: ANP Photo

Het aantal kinderen waarvoor kinderopvangtoeslag is aangevraagd, daalde met zeven procent. Het aantal uren waarvoor toeslag werd aangevraagd daalde in het eerste kwartaal van 2013 met drie procent.

Oorzaken

Het ministerie ziet als oorzaak van de daling de veranderingen in de kinderopvangtoeslag voor hoge inkomens. Ouders met een gezamenlijk inkomen van boven de € 118.189 ontvangen vanaf 1 januari van 2013 geen toeslag meer. Maar het ministerie denkt dat de oplopende werkloosheid ook een belangrijke oorzaak is.

Gastouders

Opvallend is, dat er in de cijfers van het ministerie geen sprake is van een afname van het aantal locaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang. In de brief wordt gesproken van een ‘redelijk constant aantal locaties’. De gastouderopvang levert wel in. Waren er in oktober 2012 nog 46.000 gastouders, in april 2013 stonden er nog 44.000 ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk.

Meevaller

In 2012 daalde het gebruik van kinderopvang ook al met tien procent vergeleken met 2011. Uit cijfers van ledenpeilingen van onder andere de Brancheorganisatie Kinderopvang zou de vraaguitval in de kinderopvang nog veel groter zijn, en bij sommige organisaties oplopen tot dertig procent. De meevaller voor het kabinet over 2012 was al 225 miljoen euro, maar deze meevaller zal nog hoger oplopen nu de vraaguitval in 2013 onverminderd doorzet. De minister laat in de brief weten dat er geen ruimte is om  de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag terug te draaien. Op andere posten binnen het ministerie is namelijk wel verlies gedraaid, zoals op het kindgebonden budget.

Contracten met ouders

Voor 2014 staan er vooralsnog geen nieuwe bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag in de planning. Dat zou betekenen, dat ouders volgend jaar hetzelfde percentage toeslag ontvangen als in 2013. Het ministerie wil wel dat er verandering komt in het gat tussen het aantal uren kinderopvang en het aantal uren waarvoor ouders betalen. Hierover is het ministerie met het werkveld in gesprek. Mochten hier geen afspraken uit voortkomen, dan ziet de minister zich genoodzaakt om betere contracten voor ouders met de kinderopvang af te dwingen in de wet.

Arbeidsparticipatie

Nog voor het zomerreces komt minister Lodewijk Asscher met de gevolgen van het dalende gebruik van kinderopvang op de arbeidsparticipatie. Ook zal hij ingaan op de toekomst van het peuterspeelzaalwerk.

Lees de brief van minister Asscher

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.