Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tamara van Ark wil compensatie kinderopvang direct uitkeren aan ouders

Het kabinet overweegt of de compensatie voor de kinderopvang direct aan ouders overgemaakt kan worden in plaats van via de opvangorganisaties. Dit meldt staatssecretaris Tamara van Ark van SZW aan de Tweede Kamer. Binnen enkele dagen is het besluit naar verwachting definitief.
 
Foto ANP

Dit werd duidelijk in een debat in de Tweede Kamer over het noodpakket om de coronacrisis te bestrijden. Naast de administratieve lasten voor organisaties in de kinderopvang is er mogelijk ook sprake van inbreuk op de privacy als de organisaties de compensatie overmaken. Dit zei staatssecretaris Tamara van Ark van SZW nadat ze met de sector en ouders had gesproken.

‘We onderzoeken nu om de eigen bijdrage tot maximaal het uurtarief rechtstreeks over te maken aan de ouders,’ aldus Van Ark. Zij verwacht de regeling binnen enkele dagen uit te werken. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de Belastingdienst die verantwoordelijk is voor de kinderopvangtoeslag.

30 miljoen euro per week

Momenteel is de kinderopvang gesloten. Alleen ouders met een cruciaal beroep mogen hun kinderen naar de opvang brengen, evenals sommige ouders in een kwetsbare achterstandssituatie.

Het kabinet besloot op 20 maart de ouders hiervoor te compenseren. De vergoeding geldt in eerste instantie voor 16 maart tot en met 28 april, de periode dat de kinderopvang gesloten is. Als die periode wordt verlengd, dan geldt dat ook voor de compensatie.

 

Het kabinet trekt 175 miljoen euro uit voor de maatregel, zo’n 30 miljoen euro per week. Het gaat om de eigen bijdrage minus de inkomensafhankelijke toeslag die ouders krijgen.

Wil je meer lezen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

1 REACTIE

  1. Beste beleidsmakers: Maak nou het hele factuur bedrag over en laat de Fiscus met de organisaties het verschil verder uitrekenen middels softwareontwikkeling en een verrekening waar even goed de tijd voor genomen wordt om te ontwikkelen. De rekensom is niet eenvoudig, zeker als je ook nog rekening moet houden met kids die Noodopvang hebben genoten (en dus niet worden gecompenseerd) en kids die niet zijn geweest door de maatregel. Het wordt een administratieve rompslomp voor 4000 organisaties en dat gaat ruis geven op de goede naam die we nu allen hebben gemaakt. Daarbij komt dat de 15-20% derving op de omzet voor de meeste organisaties in de randstad niet zo 1,2,3 uit de zak kan komen en dit dus dienen te verrekenen met de facturen van de toekomst, lagere incasso batches. Dit moet eerst ontwikkeld worden met de software die we allen gebruiken om geen fouten te maken over de urencalculaties. Middels de fiscus kunnen we dan terugbetalings regelingen afspreken voor hen die dat treft zodat de organisaties niet toch omver worden getrokken. 1. Ouders blij en blijven, KDV/BSO goed geregeld en rust in de financiële tent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.