Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SZW doet onderzoek om beter beeld te krijgen van gastouderopvang

Het Kohnstamm Instituut voert, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de komende periode een onderzoek uit binnen de gastouderopvang. SZW wil met het onderzoek beter weten hoe gastouders en gastouderbureaus werken en hoe vraagouders de gastouderopvang ervaren.
szw-laat-onderzoek-doen-naar-gastouderopvang
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Het ministerie van SZW denkt na over verbeteringen in het gastouderopvangbeleid. Om deze verbeteringen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de dagelijkse praktijk van gastouders, gastouderbureaus en vraagouders, is het Kohnstamm Instituut gevraagd de praktijk zo goed mogelijk in beeld te brengen.

Onderzoek in 2014

Zo’n zelfde onderzoek is ook in 2014 gedaan. Toen waren er nog zo’n 40.000 gastouders, maar dat aantal daalt al jaren. In dat onderzoek stonden vragen centraal als: wat is de achtergrond van gastouders, hun leeftijd, opleiding en ervaring? Hoeveel kinderen vangen zij op en waar doen zij dat (in hun eigen woning, of thuis bij de vraagouders)? Hoe flexibel is de gastouderopvang in de praktijk? Hoe ziet het professionele netwerk van gastouders eruit, zijn zij tevreden over de rol van het gastouderbureau en wat is hun visie op het beroep van gastouder? Ruim 1.550 gastouders namen toen deel aan de enquête. Lees meer over de uitslagen van dit onderzoek.

Online vragenlijst

Alle gastouderbureaus (per mail) en een groot aantal gastouders (per post) krijgen een brief toegestuurd met daarin een link en QR-code naar een online vragenlijst, met ook de vraag om een bijgevoegde brief te delen met vraagouders. Deelname aan de vragenlijst is anoniem, de onderzoekers gaan vertrouwelijk met de gegevens om.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.