Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SZW: gebruik en aanbod kinderopvang begin 2015 gedaald

In het eerste kwartaal van 2015 is er nog steeds een dalend gebruik van kinderopvang.
Sinds januari 2012 zijn er ruim 12.000 gastouders minder.
Sinds januari 2012 zijn er ruim 12.000 gastouders minder. - Foto: Free Images

Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over het eerste kwartaal van 2015 blijkt dat er nog steeds sprake is van een dalend gebruik van kinderopvang. Ook het aanbod is voor alle opvangsoorten (dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang) is gedaald.

Stijging kinderen, daling uren

Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat het aantal kinderen in de opvang in het eerste kwartaal van 2015 licht is gestegen met 1,3%, maar dat de daling van het aantal uren opvang doorgaat: -3,6%. Dit beeld doet zich voor in bijna alle inkomensgroepen, maar bij inkomens tot modaal is dit het sterkst.

Daling gebruik kinderopvang

Per saldo is er 2,3% minder kinderopvang afgenomen dan in dezelfde periode een jaar ervoor. Met name ouders met een inkomen tot modaal niveau hebben minder kinderopvang afgenomen. De daling van het aantal uren kwam het meest tot uiting bij de dagopvang (-3,3% ten opzichte van een jaar eerder) en de gastouderopvang voor vier tot en met twaalf jarigen (-1,5% ten opzichte van een jaar eerder).

Daling aanbod kinderopvang

Ook het aanbod aan kinderopvang daalde in het eerste kwartaal van 2015. Na een stijging van het aantal locaties dagopvang in de vorige jaren (onder andere als gevolg van de omvorming van peuterspeelzalen naar kinderdagverblijven), daalt ook het aantal locaties voor dagopvang. De daling van het aantal locaties buitenschoolse opvang blijft zich voortzetten, ten opzichte van januari 2012 is het aantal locaties voor buitenschoolse opvang met ruim 400 gedaald. Ook in de gastouderopvang is er nog steeds sprake van een trend van dalend aantal gastouders. Sinds januari 2012 zijn er ruim 12.000 gastouders minder.

Ondanks deze cijfers worden er nog steeds kinderdagverblijven of gastouderopvang gestart. Benieuwd hoe je dit kunt opzetten? Check dan hier het stappenplan >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.