Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidies voor duurzame inzetbaarheid: een gouden kans

Weinig kinderopvangorganisaties weten dat er subsidie is voor duurzame inzetbaarheid, waarmee je kunt inzetten op plannen rondom binden, boeien en verzuimreductie. Vorig jaar hebben de eerste kinderopvangorganisaties met behulp van WerkendLeren hun subsidieaanvraag succesvol toegekend gekregen. Wat houdt de subsidie in? Strategisch opleidingspartner WerkendLeren vertelt het ons.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid houdt meer in dan slechts een stabiele baan bieden. Het draait om het creëren van de juiste omstandigheden voor werknemers, zodat zij langdurig, gezond en gelukkig kunnen blijven werken. Een gelukkige werknemer is immers een productieve werknemer, wat direct bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen.

De voordelen voor werkgevers

Investeringen in duurzame inzetbaarheid betalen zichzelf terug voor werkgevers. In een competitieve arbeidsmarkt is het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel een uitdaging. Door te investeren in de ontwikkeling van medewerkers vergroot een organisatie haar aantrekkingskracht en vermindert het risico op personeelsverloop. Bovendien leidt duurzame inzetbaarheid tot een lager verzuim binnen de organisatie en tot meer gemotiveerde en productieve medewerkers.

Subsidiemogelijkheid

Om organisaties te ondersteunen bij het implementeren van duurzame inzetbaarheidsplannen, biedt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidie aan. De subsidiabele activiteiten omvatten onder andere het ontwikkelen van strategische opleidingsplannen, loopbaanscans, individuele coaching, workshops en trainingen gericht op duurzame inzetbaarheid en het opzetten van online leerplatformen.

Hoeveel subsidie?

Arbeidsorganisaties, zoals bedrijven en stichtingen, kunnen de MDIEU-subsidie aanvragen voor projecten die de duurzame inzetbaarheid van hun werkenden vergroten.

  • Organisaties ontvangen 50 procent bij een minimale projectbegroting van € 150.000,-.

3 voorbeeldcasussen

Je kunt subsidies inzetten voor uiteenlopende plannen rondom duurzame inzetbaarheid. We onderscheiden voor duurzame inzetbaarheid drie belangrijke pijlers.

1. Arbeidsmarktwaarde en loopbaanontwikkeling

Sta je voor de uitdaging om medewerkers te behouden en hun ontwikkeling te stimuleren? Met subsidie zet je een programma op voor loopbaanontwikkeling. Door loopbaanscans, trainingen en individuele coachingssessies kunnen medewerkers hun vaardigheden verbeteren en doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie ontdekken. Het resultaat: een hogere medewerkerstevredenheid en een toegenomen arbeidsmarktwaarde voor de organisatie.

2. Vitaliteit en werkplezier

Merk je een afname in werkplezier bij medewerkers en wil je dit tegengaan? Met subsidie investeer je in activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van vitaliteit en werkplezier. Door trainingen, workshops en een eigen vitaliteitsprogramma worden medewerkers gestimuleerd om hun eigen regie op hun loopbaan te nemen en hun werkplezier te vergroten. Het resultaat is een positievere werkcultuur en een hogere bevlogenheid onder het personeel.

3. Werkvermogen en werk-privébalans

Zie je medewerkers worstelen met een onbalans tussen werk en privé? Met subsidies implementeer je activiteiten gericht op het verbeteren van het werkvermogen en het bevorderen van een gezonde werk-privé balans. Door scans, trainingen en individuele coaching leren medewerkers effectiever om te gaan met stress en hun werk-privé balans te verbeteren. Het resultaat is een verlaagd ziekteverzuim en een hogere productiviteit binnen de organisatie.

Hoe WerkendLeren kan helpen

WerkendLeren adviseert over de toepassing van deze subsidie en neemt de volledige subsidieadministratie uit handen. Van het schrijven van een goed onderbouwd plan tot het indienen van de aanvraag en de eindverantwoording. Door de complexe wet- en regelgeving te beheersen, kunnen organisaties zich concentreren op hun kerntaken terwijl WerkendLeren de subsidieaanvraag verzorgt.

Belangrijke data

Subsidieaanvragen voor duurzame inzetbaarheid kunnen worden aangevraagd vanaf:

  • 2 april (looptijd van 21 maanden)
  • 2 september (looptijd van 16 maanden)

Voor deze subsidies geldt: op=op. Het is dus raadzaam om tijdig te beginnen met de voorbereidingen. Wil je op de hoogte blijven van belangrijke subsidiedata, schrijf je dan nu in voor de subsidiealert.

Interesse? Neem contact op!

Wil jouw organisatie profiteren van de voordelen van duurzame inzetbaarheidssubsidie? Neem dan contact op met WerkendLeren via info@werkendleren.nl of plan een belafspraak in onze kalender.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.