Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidie voor taal- en interactietrainingen

In 2014 komt er subsidie beschikbaar waarmee kinderopvangorganisaties (ook gastouderbureaus) de taal- en interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers kunnen (laten) trainen. Stichting BKK is betrokken bij de regeling, maar de uitvoering ligt dit keer bij het ministerie van Sociale Zaken.
Subsidie voor taal- en interactietrainingen
Foto: ANP Photo

Niet alle taal- en interactietrainingen zijn goed genoeg voor een subsidie. BKK stelt criteria vast wanneer een training in aanmerking komt voor de subsidie. De zes interactievaardigheden uit de NCKO-kwaliteitsmonitor zullen hierin leidend zijn. Dit zijn sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, structureren en grenzen stellen, praten & uitleggen, ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van interacties. Daarnaast moeten de trainingen beroepsgericht (praktisch) zijn.

Train-de-trainer

De trainingsvorm mag een individuele training zijn voor pedagogisch medewerkers of een train-de-training voor locatiemanagers, stafmedewerkers of bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus. Het ministerie van Sociale Zaken stelt 16 miljoen euro beschikbaar. BKK heeft daarnaast tot eind 2016 een kleine vier miljoen euro beschikbaar om de gehele kwaliteit in de kinderopvang naar een hoger niveau te tillen.

Lerende organisatie

Organisaties die gebruik willen maken van de subsidie, moeten wel kunnen aantonen dat ze naast deze gesubsidieerde trainingen meer aan het bijscholen van medewerkers doet. De kans is namelijk groter dat een training beklijft wanneer een organisatie een ‘lerende organisatie’ is. Dan is er sprake van een permanente kwaliteitsverbetering, zo is de gedachte erachter.

Aanvragen

De subsidieregeling wordt in oktober 2013 gepubliceerd. Waarschijnlijk loopt de aanvraagperiode ieder jaar van 1 januari tot 1 april. Dat is anders dan de afgelopen periode toen het BKK-scholingsbudget gedurende de hele looptijd van de subsidieregeling aan te vragen was. BKK organiseert in november vijf informatiebijeenkomsten over ‘de lerende organisatie’ in Arnhem, Den Haag, Zwolle, Amsterdam en Eindhoven.

Abonnees van tijdschrift Management Kinderopvang kunnen in het septembernummer lezen wat Stichting BKK de komende jaren nog meer van plan is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.