Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Stop wildgroei pestprogramma’s

Stop wildgroei pestprogramma's

Socioloog René Veenstra vindt dat de wildgroei aan programma’s tegen pesten moet stoppen. ‘Het is geldverspillerij, maar daarnaast werken de methodes averechts’, zegt hij. Volgens hem is de Finse methode KiVa tot nu toe het beste middel tegen pesten. In 2012 start hij op 35 scholen een onderzoek om KiVa te testen.

Ook pesters hebben last op lange termijn
Een pestprotocol, waarbij in de schoolgang een serie regels aan de muur hangt. Weerbaarheidstrainingen. Of klassen die lief moeten doen tegen het ene plantje en schelden tegen het andere. ‘Je kunt het zo gek niet verzinnen, of scholen hebben het als methode tegen pesten’, zegt Veenstra. ‘Maar het is maar zeer de vraag of al die programma’s werken.’
Veenstra benadrukt het belang van het verminderen van pesten voor de maatschappij. Zowel pesters als slachtoffers hebben op lange termijn last van pesten. Zo blijken pesters later minder goede sociale vaardigheden te hebben. ‘Pesten heeft zelfs een negatief effect op kinderen die zien dat anderen er slachtoffer van zijn, vertelt Veenstra.

30-40 procent afname van pesten
KiVa laat in Finland mooie resultaten zien. Op 75 procent van de scholen wordt met de methode gewerkt en het pesten is daar met 30 tot 40 procent afgenomen. In het KiVa-programma krijgen de leerkrachten een training om pesten beter te herkennen.En het programma voorziet in structureel overleg tussen de leraren, zodat zij van elkaar kunnen leren. Maar ook de leerlingen moeten aan de slag. Via lessen, onder meer met rollenspellen en een computerspel, krijgen ze inzicht in hoe pesten werkt en leren ze wat je er tegen kunt doen.

Onderzoek
Van het Ministerie van Onderwijs ontving Veenstra een miljoen euro om te onderzoek of KiVa ook op de Nederlandse scholen effect zal hebben. 35 scholen krijgen het KiVa-programma en 35 scholen gaan door op de oude voet. ‘Als onze methode werkt, hebben we een programma dat bewezen effectief is en dat hopelijk de standaard wordt in Nederland’, zegt Veenstra. ‘Om het geld hoef je het niet te laten, het kost een paar euro per kind.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.