Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Stop het doorverkopen van kinderopvang’

Estro

Er moet een einde komen aan het doorverkopen van kinderopvangorganisaties aan durfkapitalisten. Dit vindt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij reageert hiermee op de VPRO-uitzending De Slag om Nederland van maandag 21 januari waarin een pedagogisch medewerker van de Estro groep de noodklok luidt over de kwaliteit en veiligheid op de groepen.

Stop met het stunten met kinderopvang, zegt Voortman op de website van GroenLinks. ‘Dit is heel erg. Het geld waarmee normaliter het loon van voldoende leidsters wordt betaald, verdwijnt naar investeerders. Blijkbaar wordt de wet door durfkapitalisten nog altijd met voeten getreden. Dat is bizar en dit kabinet moet dan ook direct ingrijpen.’

Jaarrekening
In De Slag om Nederland buigt financieel journalist Joost Ramaer zich over het huishoudboekje van Estro. Volgens Ramaer verkeert Estro niet in een gezonde situatie omdat de schulden door de investering van private equities als Bencis en later Providence, alleen maar zijn toegenomen. Niet zo vreemd, omdat dat het effect is van durfkapitaal in een organisatie: de schulden komen voor de rekening van, in dit geval, Estro. In de jaarafrekening is onder andere te zien dat er een groot bedrag wordt betaald voor goodwill. Maar dit bedrag is nergens op gebaseerd, vindt Ramaer.

Onveilige groepen
Tegelijkertijd zouden de schulden ten koste van de kwaliteit op de groepen gaan. Een pedagogisch medewerker van Estro vertelt in dezelfde uitzending dat ze regelmatig met te weinig beroepskrachten op de groep staat. Ze maakt zich dan zorgen om de veiligheid van kinderen. Ook zou het voorkomen dat medewerkers hun contract moeten opzeggen om vervolgens flexibel te komen werken.

Kamervragen
GroenLinks wil van het kabinet weten waarom doorverkoop van kinderopvangorganisaties nog altijd mogelijk is. De partij stelde mondelinge Kamervragen aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Ook wil GroenLinks dat het Waarborgfonds Kinderopvang er voortaan op toeziet of leningen die kinderopvangorganisaties aangaan, wel deugen. Voortman: ‘Ik wil van de minister concrete toezeggingen op deze punten, want een situatie zoals bij Estro mag zich nooit meer voordoen.’

Bekijk hier de uitzending terug >>

ANP Photo, Koen Suyk

3 REACTIES

  1. Als mevr. Linda Voortman zich echt druk wil maken over de kwaliteit en tevens de betaalbaarheid van kinderopvang, dan is er maar 1 weg. Het basisonderwijs moet een integraal educatieve organisatie worden, die ook verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van kinderen van 0- 13 jaar. Die kinderen ontwikkelen zich ook 24 uur per dag.
    De WOK (Haags overleg) moet nu eens in het veld vruchten afwerpen. Ze kletsen een uur in het rond (ik was er 2 jaar geleden als good practice) en Den Haag betaalt zich blauw. Het kan integraal voor een betaalbare prijs met hoge kwaliteit, wanneer ieder maar eens over eigen grenzen heen kan stappen. Wij hebben sinds 2003 (!) een voorbeeld in Schalkhaar. We nemen als scholen de verantwoordelijkheid voor de peuters en de kinderopvang, bso! Tevens integreren we de Brede School daarin!! Geld hoeft dan maar 1 richting op: het kind!! da’s wat anders dan Engelse of Amerikaanse ontwikkelaars.

  2. Lees alle reacties
  3. Linda Voortman is waarschijnlijk heel ‘verbijsterd en geschokt’. De politica van Groen Links moet haar huiswerk over doen – dus even in de historie moeten duiken- voordat ze nog meer vragen puur voor de buhne gaat stellen. Den Haag heeft volgens mij medio 2001/2002 toch echt zelf bedacht dat dit een ‘markt’ moet worden. Zolang de overheid zelf visieloos en dus regieloos is en en het parlement niet verder komt dan incidentenpolitiek, modderen we gewoon lekker door met de lappendeken van kinderopvangvoorzieningen, peuterspeelzalen, VVE trajecten, voorschool. Lijkt wel een beetje op de verkokering in de jeugdzorgsector: verschillende loketjes, geldstromen en deelbelangetjes en versnipperde regelgeving staan de kansen voor ieder kind op een goede start in de weg. Misschien dat Groen Links en de rest van Nederland zich daar eindelijk eens druk kan gaan maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.