Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer pm’ers niveau 4 nodig

Er zullen in de toekomst meer hoger opgeleide pm’ers niveau 4 nodig zijn. Dit gaat ten koste van de pm’ers met niveau 3.
Fotolia_21750238_Subscription_XL.jpg
In de sector kinderopvang is volgens het rapport de grootste afname in de werkgelegenheid. - Foto: Fotolia

Dit blijkt uit het nieuwe rapport ‘Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015’. Dit rapport geeft integraal inzicht in de stand van zaken op de arbeidsmarkt in de sector zorg en welzijn, jeugdzorg en kinderopvang (WJK) en de vooruitzichten.

Verbreding takenpakket

De toenemende integratie van kinderopvang en school stelt andere eisen aan kinderopvangmedewerkers, aldus het rapport. Hierdoor vindt verbreding plaats in het takenpakket van de  kinderopvangmedewerkers, maar ook functiedifferentiatie komt voor. Hierdoor lijkt niveau 4 toe te nemen ten koste van niveau 3. Vanwege de verhoging van de kwaliteitseisen vanaf 2017 is scholing nodig op het gebied van de ontwikkeling van kinderen. Er is specifieke scholing nodig voor medewerkers voor de verzorging van baby’s.

Forse daling niveau 4 leerlingen

De instroom van leerlingen niveau 4 is onder de huidige arbeidsmarktomstandigheden drastisch omlaaggegaan. Hier bestaat het risico dat er een ‘varkenscyclus’ ontstaat. De daling in het aantal banen in de kinderopvang heeft tot gevolg dat minder mensen voor een opleiding tot pm’er kiezen. Het aantal aanmeldingen voor sociaal agogische opleidingen op niveau 3 en 4 is tussen 2009 en 2014 fors gedaald (tussen de 25% en de 40%).

Afname werkgelegenheid kinderopvang

De grootste afname in werkgelegenheid vindt volgens het rapport plaats in de sector kinderopvang: het aantal werknemers is in de periode 2010-2014 met 23% fors gedaald, als gevolg van vraaguitval die werd veroorzaakt door bezuinigingen, hogere eigen bijdragen voor ouders, een hogere werkloosheid en daling van de koopkracht. Met de verhoging van de kinderopvangtoeslag vanaf 2016 komen er in de kinderopvang weer banen bij. Vanwege de toename van het aantal jonge kinderen zal de  behoefte aan kinderopvang vanaf 2017 extra toenemen.

Klik hier om het volledige rapport te lezen>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.