Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sneltest corona begin december beschikbaar voor kinderopvang

Medewerkers van de kinderopvang met coronaklachten kunnen vanaf begin december een sneltest krijgen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van VWS bekendgemaakt. Kinderopvangorganisaties moeten deze sneltests zelf bestellen.

De sneltests komen ook beschikbaar voor de zorg, het onderwijs en de politie. Medewerkers in de zorg krijgen voorrang, voor hen komen de sneltests al eind november beschikbaar.

Het ministerie van VWS heeft voor november vier miljoen sneltests besteld van leveranciers BD en Abbott. In december en januari leveren zij eveneens vier miljoen stuks. Testen van andere fabrikanten volgen vermoedelijk op korte termijn.

Deze sneltests, die zijn goedgekeurd door het RIVM, zijn iets minder nauwkeurig dan de reguliere tests. Dit betekent dat je bij een positieve uitslag alsnog een reguliere test moet ondergaan.

Vermindering ziekteverzuim

Het ministerie van VWS erkent deze minder grote nauwkeurigheid, maar vindt deze ruimschoots opwegen tegen de snelheid ervan. Naar verwachting leidt dit tot een vermindering van het ziekteverzuim, omdat medewerkers die zich hebben laten testen niet dagenlang thuis hoeven te wachten op de uitslag.

De tekorten aan inzetbaar personeel in de kinderopvang zijn nog altijd hoog, bleek onlangs uit onderzoek van Kinderopvang werkt! In de dagopvang ervaart 45 procent van de organisaties een tekort aan pedagogisch medewerkers, in de buitenschoolse opvang is dat zelfs 52 procent.

Commerciële aanbieders

Sommige kinderopvangorganisaties testen hun medewerkers al op eigen initiatief bij commerciële aanbieders. Voor deze testen hebben het ministerie van VWS en het RIVM enkele uitgangspunten opgesteld. Deze uitgangspunten vind je hier.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.