Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeilijk eten bij peuters vaak tijdelijke fase

Redactie Kinderopvang
'Picky eating' (moeilijk eten) is een veel voorkomend probleem bij jonge kinderen. Een kwart van de ouders zegt dat hun peuter een moeilijke of kieskeurige eter is. Sebastian Cardona Cano deed onderzoek naar dit gedrag en promoveerde aan de Erasmus Universiteit.
Screeninggastouder.jpg
Het promotieonderzoek bevestigt dat picky eating een vaak voorkomend probleem is bij jonge kinderen. - Foto: Gesundheit Nordhessen

Hoewel aardig wat kinderen op jonge leeftijd moeilijke eters zijn, was er weinig bekend over de oorzaken, het beloop en de gevolgen van dit gedrag. In zijn promotieonderzoek ‘Trajectories of Picky Eating. From normal rite of passage to a developmental problem’ heeft Sebastian, manager en psychiater bij Lucertis in Rotterdam, onderzocht wat de oorzaken en gevolgen (kunnen) zijn van moeilijk eten bij kinderen.

Fase

Vaak wordt gezegd dat het een fase is en dat het vanzelf overgaat. Maar picky eating kan ook leiden tot een verslechterde voedingstoestand, wat kan leiden tot vertraging in lengtegroei en gewichtstoename. Wanneer is het een normale fase in de ontwikkeling en wanneer leidt het tot lichamelijke en/of psychische gezondheidsklachten bij het kind?

Vaak voorkomend probleem

Het promotieonderzoek bevestigt dat picky eating een vaak voorkomend probleem is bij jonge kinderen: 26,5% op 1,5 jaar en 27,6% op 3-jarige leeftijd.  Daarna neemt het af: 13,2% op 6-jarige leeftijd. Voor een deel van de lastige eters gaat deze fase dus vanzelf over. Professionals kunnen ouders daarover geruststellen. Een kleine groep kinderen (4%) blijft de eetproblemen houden. Deze kinderen hebben een iets verhoogde kans op pervasieve ontwikkelingsproblemen.

Toekomstig onderzoek

Door middel van toekomstig onderzoek moet gekeken worden of op jongere leeftijd risicofactoren geïdentificeerd kunnen worden die persistentie van picky eating problemen voorspellen. Ook is meer follow-up onderzoek nodig om te zien hoe het picky eating gedrag bij kinderen zich ontwikkelt in de adolescentie en volwassenheid.

Kinderen in Rotterdam

De meeste studies die Sebastian in zijn promotieonderzoek heeft betrokken, waren ingebed in Generation R, een onderzoek van het Erasmus MC dat de groei, ontwikkeling en gezondheid van opgroeiende kinderen in Rotterdam onderzoekt. Deze kinderen worden gevolgd vanaf de vroege zwangerschap met jaarlijkse meetmomenten.

Lees hier de volledige samenvatting van het onderzoek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.