Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Serie bkr voor baby’s: Horizontale groepen en meer pm’ers

De nieuwe beroepskracht-kindratio (bkr) voor baby’s levert een hoop gepuzzel op in de kinderopvang. Eén oplossing bestaat niet. In deze serie vertellen houders en medewerkers in de kinderopvang hoe zij invulling geven aan de nieuwe bkr én welke argumenten daaraan ten grondslag liggen. Deel 3: Van verticaal naar horizontaal én meer pm’ers op de groep.
AdobeStock

IKC ’t Speelkwartier in Veenendaal (Kwink Kinderopvang) had verticale groepen. Maar met de IKK-maatregelen in het vooruitzicht én het plan de locatie eens een metamorfose te geven, stak het team de koppen bij elkaar. In kleine subgroepjes werd gesproken over een mogelijke nieuwe groepsindeling, inrichting en speelmateriaal, roostering en de groepen van ieders voorkeur en meer. ‘Het was een groot project dat zeker vier maanden in beslag nam’, vertelt teamleider Marjolein Hul, ‘maar het mooie is dat pedagogisch medewerkers zelf de puzzel hebben gelegd.’

Flexibel aanbod

Sinds dit jaar bestaat de locatie niet meer uit verticale groepen, maar uit horizontale groepen. Er is een 0-1 groep waar kinderen doorstromen naar een 1-4 groep. En er is een 0-2 groep waar kinderen doorstromen naar de 2-4 groep. ‘Een flexibel aanbod waarmee je niet alleen ouders en kinderen bedient, maar ook makkelijker kunt inspelen op vraag en aanbod’, vertelt Hul.

Plekken inleveren

Door de nieuwe indeling zijn er vier plekken ingeleverd. ‘Dat aantal was niet alleen hoger geweest, maar had ook alleen de babyplekken geraakt als we verticaal waren blijven werken’, legt Hul één van de redenen voor horizontaal werken uit. ‘We willen baby’s juist ontvangen. Maar we wilden baby’s ook meer bieden. Het financiële verhaal sloot aan bij de inhoudelijk wens van veel pm’ers: meer aandacht voor baby’s in een ruimte die speciaal voor hen is ingericht. Zeker in de 0-1 groep zie je dit terug.’ Hul geniet als ze ziet hoeveel rust er nu voor baby’s is.

Meer pm’ers

Op de twee babygroepen staan drie pedagogisch medewerkers, zoals de nieuwe bkr voorschrijft. Ja, Hul en haar collega’s waren wel even bang of dat er niet te veel zouden zijn. Want de oppervlakte van de groepen is niet veranderd. Maar drie beroepskrachten betekent ook meer mogelijkheden. ‘We hebben als beleid dat er op de groep geen hete vloeistoffen mogen worden bereid. Voor flesjes moeten we naar de keuken. Dat kan nu veel gemakkelijker omdat je met z’n drieën staan. Verder nemen pm’ers, ook van de peutergroepen waar met een capaciteit van 16 peuters ook drie pm’ers staan, vaker kleine groepjes apart.’ De locatie heeft een grote centrale hal die zich daar goed voor leent.

Ouders

Nu 2019 een paar maanden op weg is, is iedere blij met de ingeslagen weg. Ook de ouders die, eerlijk is eerlijk, soms best even moeten wennen aan een nieuwe groepsindeling. Hul: ‘Voor bestaande klanten betekende het soms dat hun kind bij een andere beroepskracht kwam op een andere groep. We hebben ouders natuurlijk meegenomen in dit proces en ze de kans gegeven om feedback te geven. We konden nakomende wensen van ouders bijna altijd honoreren. Maar we hebben er ook wel eens voor gekozen om met een ouder in gesprek te gaan en uit te leggen waarom wij denken dat hun kind juist past in een bepaalde groep. Achteraf zijn alle ouders blij met de verandering.’

Grootschalige organisatie

Het geluk van Kwink is dat het deel uitmaakt van SKAR die op haar beurt deel uitmaakt van de grotere Wij zijn JONG-organisatie in Eindhoven. ‘Die grootschaligheid zorgde ervoor dat wij, ondanks een nieuwe groepsindeling en de inzet van meer pm’ers de tarieven niet hoefden te verhogen voor 2019. Tegelijk hebben we van de organisatie ruimte gekregen om het zelf in te vullen.’ Uiteraard moest hierover wel verantwoording over worden afgelegd.

Kwaliteitsverbetering?

Is de bkr-maatregel wat Hul betreft inderdaad een kwaliteitsverbetering voor de kinderopvang? ‘Voor ons heeft het goed uitgepakt. Wij hebben IKK aangegrepen om horizontaal te werken en we zien nu dagelijks dat het, zeker voor het jonge kind, beter is. Je kunt zoveel verschil maken in het leven van de allerkleinsten. Je wilt dat zo goed mogelijk doen. We zien het welbevinden van de baby’s toenemen nu we op de nieuwe manier werken. Dus ja, met deze afloop zijn wij heel erg tevreden.’

Dit is deel 3 van een serie over bkr-eisen in de kinderopvang. Lees ook deel 1 en deel 2

Wil je ook je verhaal vertellen over hoe jullie de nieuwe bkr voor baby’s vormgeven? Stuur een mail naar kinderopvang@bsl.nl o.v.v. bkr babhy’s en wij nemen contact met je op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.