Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sector aan de slag met afwegingskader kinderopvang

Sectorpartijen zoals BOinK, de brancheverenigingen enzovoort gaan de komende periode aan de slag met het opstellen van het afwegingskader voor de kinderopvang. Dit is een aanvulling op de meldcode kindermishandeling en verplicht vanaf 2019.
Foto: iStock

Dit meldt de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK) op de website.

Beslissen

Met het afwegingskader moeten professionals het risico en de aard en ernst van kindermishandeling wegen. Als zij vermoeden dat er sprake is van kindermishandeling, kunnen ze aan de hand van het afwegingskader beslissen of een melding noodzakelijk is en of het zelf bieden of organiseren van hulp ook mogelijk is.

Hulpverlenen

De meldcode gaat nu nog uit van het melden van kindermishandeling als ‘last resort’. Een laatste toevlucht op het moment dat een beroepskracht zelf niet in staat is om adequate hulp te verlenen. Melden en zelf hulpverlenen lijken elkaar uit te sluiten. Door een vijfde stap toe te voegen, kunnen beroepskrachten zelf het pad kiezen: zelf hulp bieden of melden bij Veilig Thuis. Dit betekent niet dat een beroepskracht helemaal op eigen houtje een sterk vermoeden van kindermishandeling moet oppakken. ‘Zelf hulp bieden’ gebeurt ook altijd in samenspraak met Veilig Thuis. Daar is namelijk bekend of er eerdere meldingen over een gezin zijn gedaan. Bovendien kan Veilig Thuis de beroepskracht adviseren wat te doen.

Melden?

Het afwegingskader beschrijft wanneer en op welke overwegingen het melden van vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling als een beroepsnorm en daarmee als noodzakelijk wordt beschouwd. Een beroepskracht vraagt zich eerst af of melden noodzakelijk is. Vervolgens besluit de signalerende beroepskracht of het bieden van hulp tot de mogelijkheden van zowel deze beroepskracht als de betrokkenen behoort. Wanneer melden volgens het afwegingskader noodzakelijk is, zal de tweede beslissingsvraag over eventuele hulp en aan welke voorwaarden deze moet voldoen, in overleg met Veilig Thuis beantwoord worden.

Planning

Verschillende sectoren is gevraagd om een eigen afwegingskader op te stellen die aansluit bij het professioneel handelen van die beroepsgroep. De afwegingskaders moeten uiterlijk halverwege 2018 gereed zijn zodat de branches nog een half jaar hebben om met de opgestelde afwegingskaders te oefenen voordat ze op 1 januari 2019 definitief worden ingevoerd. BOinK gaat hierover, met meer partijen uit de sector, in gesprek.

De belangenorganisatie is verder, net als o.a. de PO-Raad, Brancheorganisatie Kinderopvang, BMK en Sociaal Werk Nederland aangesloten bij de Beweging tegen Kindermishandeling. Lees hier wat dit inhoudt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.