Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scholen in krimpregio’s mogen experimenteren

Scholen in krimpregio's mogen experimenteren

Scholen in de krimpregio’s Zuid-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws Vlaanderen mogen van minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) gaan experimenten zodat kwalitatief goed onderwijs gewaarborgd blijft. Deze experimenten mogen alleen plaatsvinden tussen onderwijssectoren, bijvoorbeeld tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs of het vmbo en het mbo. De minister ziet hierin nog geen rol weggelegd voor de kinderopvang, maar een woordvoerder zegt erover: ‘Bij de experimenten zitten we nog in de fase van de verkenningen. In de plannen uit de betrokken regio’s zal het kinderopvangaspect ongetwijfeld een rol spelen.’

Goed onderwijsaanbod
De regio’s Zuid-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen hebben al enige jaren te maken met een afnemende bevolking. Ook voor het onderwijs heeft dit gevolgen. ‘Juist in een krimpende regio kan het onderwijs een motor zijn voor nieuwe dynamiek en innovatie. Van belang is het dat onderwijsinstellingen in de regio samenwerken om een kwalitatief goed en divers onderwijsaanbod te garanderen,’ aldus de bewindsvrouw.

Voorstellen voor experimenten
De minister vraagt onderwijsinstellingen in de krimpregio’s met voorstellen voor experimenten te komen. De onderwijsinstellingen worden daarbij geholpen door een expertcommissie. Na de zomer gaan eerst stimuleringsprojecten van start waarvoor geen wettelijke experimenteerruimte nodig is. De experimenten kunnen vanaf schooljaar 2012/2013 van start gaan. Ze maakte ook bekend dat Zuid-Limburg mee mag doen aan de proef waarbij peuters vanaf 2,5 jaar naar de basisschool gaan. ‘Zo krijgen kinderen een vliegende start op de basisschool en profiteren kleine scholen van een toenemend aantal leerlingen’, aldus Van Bijsterveldt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.