Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scholen en bso per 8 juni weer helemaal open, vergoeding ouders stopt

De buitenschoolse opvang en de basisscholen gaan vanaf 8 juni weer volledig open. De kinderen kunnen vanaf dan weer op hun vertrouwde dagen op de bso terecht. De noodopvang overdag stopt in principe. De noodopvang in de avonden en in het weekend is vanaf 8 juni alleen open voor ouders die in de zorg werken.

Dat maakte premier Rutte dinsdag bekend tijdens een persconferentie over het versoepelen van de lockdown. Daarmee stopt ook de vergoeding die ouders van de overheid ontvangen voor het doorbetalen van de eigen bijdrage voor de kinderopvang.

Vergoeding ouders

Dat betekent dat ouders met kinderopvangtoeslag die de kinderopvang de afgelopen periode hebben doorbetaald, een vergoeding voor de eigen bijdrage tot aan de maximum uurprijs zullen ontvangen over de periode 16 maart tot en met 7 juni. Het streven is dat ouders deze vergoeding in de maand juli op hun bankrekening krijgen.

Ouders die voor kinderopvang betalen en worden gesubsidieerd via een gemeentelijke regeling, in het kader van voorschoolse educatie, peuteraanbod of vanwege een sociaal-medische indicatie, krijgen een vergoeding over deze zelfde periode via de gemeente. De gemeenten ontvangen hiervoor extra middelen van de rijksoverheid.

Noodopvang

De noodopvang voor ouders met een cruciaal beroep wordt vanaf 8 juni afgebouwd, omdat de scholen, kinderdagopvang, gastouderopvang en buitenschoolse opvang weer volledig open gaan. Dit geldt ook voor de noodopvang van kwetsbare kinderen.

Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar in avond, nacht en weekenden voor ouders die in de zorg werken. Mochten ouders toch behoefte hebben aan extra opvang dan kunnen zij dit op de gebruikelijke manier aanvragen bij kinderopvangorganisaties en gastouders. Onderzocht wordt of maatwerk mogelijk is voor zorgverleners die extra werken vanwege corona.

Protocollen kinderopvang

De hygiënemaatregelen van het RIVM en protocollen met voorzorgsmaatregelen blijven van kracht. Dit geldt ook voor de protocollen ontwikkeld door branchepartijen Kinderopvang.

‘Basisscholen en de kinderopvang hebben de afgelopen week laten zien dat ze elkaar weten te vinden en de opvang van kinderen over het algemeen goed en veilig geregeld hebben,’ laat het ministerie van SZW weten. ‘Het kabinet roept op om deze goede samenwerking te blijven doorzetten, ook de komende periode.’

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.