Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Samenwerken is nu de beste strategie’

Er is onrust in de sector over de invoering van de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s. De twee brancheorganisaties hebben begrip voor de campagne die vijf kinderopvangondernemers tegen de invoering van de bkr zijn gestart. Zij vinden echter ook dat samenwerking nu het beste middel is om Den Haag naar de sector te laten luisteren.

Die laatste boodschap is afkomstig van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) die op de eigen website reageert op de petitie ‘Kom op voor Kinderopvang’. ‘Als we willen voorkomen dat de kinderopvangsector straks het kind van de rekening is en de toegankelijkheid van babyopvang in het geding komt, moeten we goed nadenken en ons gezamenlijk inzetten. Wij zijn ervan overtuigd dat we met die strategie het meest effectief kunnen zijn voor ouders, kinderen en de kinderopvangsector’, aldus BMK in een reactie.

Onderzoek Buitenhek

Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) zegt in een reactie de campagne van de vijf ondernemers te onderschrijven. ‘De Brancheorganisatie Kinderopvang maakt zich al langere tijd grote zorgen over de impact van de BKR op de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de kinderopvang.’ BK is dan ook benieuwd wat het aanvullende onderzoek, uitgevoerd door Bureau Buitenhek, gaat opleveren. ‘De effecten van de BKR in de praktijk komen namelijk onvoldoende naar voren in het SEO onderzoek, dat uitgaat van een theoretisch model’. Het praktijkonderzoek is van start gegaan en de resultaten worden in mei verwacht. De Tweede Kamer zal dan verder praten over de invulling van de bkr-regeling in de kinderopvang.

Op zoek naar alternatieven

De BMK laat weten nog altijd achter kwaliteitsmaatregelen voor de babyopvang te staan. Zij zien het veranderen van de ratio van één pm’er op drie in plaats van vier baby’s als mogelijke optie maar vinden dat dat niet ten koste mag gaan van de betaalbaarheid en bereikbaarheid van kinderopvang. De partijen zijn dan ook in gesprek met het ministerie, politieke partijen en met andere sectorpartijen over mogelijke alternatieven voor de bkr-regeling die misschien nog wel meer bijdragen aan de kwaliteit van babyopvang. Als het aan de branchepartijen ligt, komt er dit najaar nog een rondetafelgesprek waarin de bkr en andere thema’s die nu spelen in de sector, besproken worden.


Wat willen de vijf kinderopvangondernemers bereiken met hun actie ‘Kom op voor kinderopvang’? Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.