Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruben Fukkink: ‘Kinderopvang veiliger geworden’

Hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink is van mening dat de kinderopvang vijf jaar na de zaak Robert M. een stuk veiliger is geworden. Dit concludeerde hij afgelopen vrijdag in een interview met Radio 1. ‘De sector is er sterker uitgekomen.’
Ruben Fukkink

Afgelopen vrijdag was het precies vijf jaar geleden dat de onderzoekscommissie Gunning haar rapport presenteerde naar aanleiding van de zaak Robert M. De commissie kwam met bijna tachtig strenge aanbevelingen, die leidden tot een wijziging van de wet op de kinderopvang.

Ouders zijn gebleven

Ruben Fukkink concludeerde dat de kinderopvang de afgelopen vijf jaar hard heeft gewerkt aan de aanbevelingen in het rapport. En dat de sector er sterker uit is gekomen.

Daarnaast constateerde hij dat ondanks het kritische onderzoeksrapport, ouders niet massaal de kinderopvang hebben verlaten. ‘Ze zijn juist massaal gebleven.’ En het contact tussen pedagogisch medewerkers en ouders is volgens hem doorgaans goed. Er is onderling vertrouwen en zowel pm’ers als ouders hebben geleerd elkaar aan te spreken als hen iets opvalt.

Vierogenprincipe

Dankzij de commissie Gunning werd onder andere het ‘vierogenprincipe’ ingevoerd. En dat heeft volgens Fukkink positieve gevolgen gehad. ‘Altijd vier ogen op de groep betekent dat er ook altijd vier handen zijn.’ Pedagogisch medewerkers werken nu altijd met z’n tweeën, ook tijdens bijvoorbeeld drukke momenten als halen en brengen. Dat ziet hij als winst.

Hij kan zich voorstellen dat pm’ers zich door de maatregel soms bekeken voelen. ‘Pedagogisch medewerkers zijn elkaars controle, en dat voelt raar.’ Maar ze moeten het niet zien als een motie van wantrouwen. Ze worden nergens van verdacht.

Bezuinigingen

Het rapport deed volgens Fukkink niet alleen aanbevelingen op het gebied van veiligheid, maar ook op kwaliteit. Bijvoorbeeld het aantrekken van hoger opgeleiden en het continu monitoren van de kwaliteit. Maar door bezuinigingen vanuit de politiek heeft de branche die aanbevelingen niet allemaal kunnen opvolgen. Jammer, vindt Fukkink. ‘Ik wil de politiek meegeven dat we op veiligheid én kwaliteit moeten blijven letten. En de bezuinigingen zijn niet goed geweest voor de kwaliteit.’

Voorbeeld

Fukkink zei tot slot dat door alle veranderingen van de afgelopen jaren de kinderopvang absoluut veiliger is geworden. ‘En daarmee loopt de kinderopvang voor op andere sectoren, zoals sport, welzijn, jeugdzorg en onderwijs. Die kunnen hier een voorbeeld aan nemen.’

Luister hier de uitzending op Radio 1 terug.

Minister Lodewijk Asscher kondigde begin maart aan dit jaar onderzoek te laten doen naar het effect van de aanbevelingen van de commissie Gunning. De resultaten worden in oktober verwacht. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.