Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruben Fukkink benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderopvang

Ruben

Dr. Ruben Fukkink is benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderopvang en educatieve voorzieningen voor het jonge kind aan de Universiteit van Amsterdam. Hiermee volgt hij prof. Louis Tavecchio op die in 2011 met emeritaat ging. De leerstoel van Fukkink wordt gefinancierd door het werkveld.

Kinderopvang Nederland, Kinderopvang Humanitas, KIK (twaalf samenwerkende kinderopvangorganisaties) en BOinK hebben de leerstoel mogelijk gemaakt. De komende vijf jaar zal Fukkink 24 uur per week werkzaam zijn als bijzonder hoogleraar Kinderopvang.

Onderzoek van belang
‘Wetenschappelijk onderzoek is van belang als je je als sector serieus neemt’, zegt Anja Hol, voorzitter van de raad van bestuur van Kinderopvang Humanitas. ‘Je moet kritisch naar jezelf blijven kijken en je spiegelen aan wetenschappelijk onderbouwde bevindingen. Dan kun je je als sector blijven verbeteren en vernieuwen. Ook in het gesprek met de ouders, onderwijs en overheid is deze spiegel voorwaardelijk. Juist in een sector waar in het debat emoties vaak de boventoon voeren, is onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek van groot belang.’

NCKO kwaliteitsmonitor
Ruben Fukkink is als onderzoeker al jaren verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en was betrokken bij de totstandkoming van de NCKO-kwaliteitsmonitor voor de dagopvang en de buitenschoolse opvang. Ook schreef hij mee aan het Pedagogisch kader voor de bso.

Concrete opdracht
Een begeleidingscommissie, bestaande uit Anja Hol (Kinderopvang Humanitas), Katinka Habermehl-Reuling (Kinderopvang Nederland), Monique Wittebol (namens KIK) en Gjalt Jellesma (BOiNK), zal in samenspraak met prof. Fukkink en de UvA een concrete opdracht formuleren. Hol: ‘Belangrijk is, dat het niet bij alleen onderzoeksresultaten blijft, maar dat er een vertaalslag komt naar de praktijk: concrete adviezen en handvatten voor de sector. Daar zal de begeleidingscommissie op sturen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.