Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regels in kinderopvang nodeloos ingewikkeld

De regels voor de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland zijn nodeloos ingewikkeld. Dat stelt Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk. Het starten, exploiteren en de wijze waarop het toezicht in de kinderopvang gebeurt, kunnen een stuk eenvoudiger.
Regels in kinderopvang nodeloos ingewikkeld
Foto: ANP-Photo/Bas Czerwinski

Kinderen hebben goede wettelijke bescherming nodig, maar we zijn nu te ver doorgeschoten in onze regelzucht, meent het adviesorgaan. Actal adviseert de regering en de Staten-Generaal om de regeldruk zo laag mogelijk te maken voor bedrijven, burgers, en professionals in de zorg, onderwijs, veiligheid en sociale zekerheid.


Landelijk Register Kinderopvang

Bij het starten van een kindercentrum stuiten ondernemers al op de eerste moeilijkheden. Het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) sluit niet goed aan op de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ondernemers worden daarbij geconfronteerd met een onnodige, dubbele uitvraag van gegevens. Daarbij zijn de termijnen voor het starten van een kinderopvangcentrum erg lang, aldus het adviescollege.

Beroepskracht-kindratio

Bij de wettelijke eisen voor het exploiteren van kindercentra vindt het adviesorgaan vooral het bepalen van de beroepskracht-kindratio te ingewikkeld. De regels zijn zo gedetailleerd dat er een digitaal rekenmodel moest komen. ‘Als ondernemers regelgeving alleen correct kunnen toepassen met een ICT-tool, dan zijn we te ver doorgeschoten in onze regelzucht. Dat moet simpeler kunnen’, aldus voorzitter Jan ten Hoopen

Inspectie

Actal adviseert om de wettelijke eisen rond de beroepskracht-kindratio drastisch te vereenvoudigen en ook de registratieverplichtingen te versimpelen. Het toezicht kan volgens het adviescollege efficiënter door de inspecteur vooral kindercentra te laten bezoeken die geen goed trackrecord hebben. Nu is het zo dat ook kindercentra met een goed trackrecord verplicht jaarlijks worden geïnspecteerd. Ook moet het mogelijk zijn om documenten op afstand te inspecteren, meent Actal. Dat bespaart de inspecteurs én de ondernemers veel tijd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.