Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Regeerakkoord biedt kansen voor kinderopvang’

rekeerakkoord

Hoewel het de kinderopvang zeker niet voor de wind gaat, biedt het regeerakkoord van de VVD en de PvdA hoop. Dit zegt Gijs van Rozendaal van Het Kinderopvangfonds in het blad BBMP. Voor het plan Kies nu voor kinderen, sprak hij samen met Jeanet van de Korput van de Bernard van Leer Foundation alle woordvoerders Kinderopvang van politieke partijen.

Wat hem vooral opviel in die gesprekken, is dat alle partijen het eens zijn over de noodzaak om tot één samenhangende pedagogische infrastructuur te komen. Iedereen vindt bovendien dat het huidige stelsel ter discussie moet staan.

Pedagogische opdracht
Naast de gesprekken, geeft het regeerakkoord uitzicht op betere tijden, denkt Van Rozendaal. ‘Er wordt een onomkeerbare weg ingezet die eindelijk de pedagogische opdracht aan de kinderopvang geeft die het verdient’. Volgens Van Rozendaal is het haalbaar om op basis van de teksten in het regeerakkoord aan de slag te gaan met het realiseren van vier dagdelen opvang voor iedere kind, ongeacht of de ouders werken of niet. Het peuterspeelzaalwerk zal in de toekomst ook onder de Wet kinderopvang vallen. ‘De eenzijdigheid van de focus op arbeidsparticipatie van de Wet kinderopvang wordt in het regeerakkoord voor een deel geslecht.’

Kindcentra
Het besef dat er bijna 800.000 kinderen gebruikmaken van kinderopvang en welke kansen hier liggen om kinderen iets mee te geven voor de toekomst lijkt te zijn doorgedrongen in Den Haag. Er is meer aandacht dan ooit voor meer samenhang in de pedagogische infrastructuur. Dat blijkt volgens Van Rozendaal ook uit het woord ‘kindcentra’ dat voor het eerst in de beleidsstukken wordt genoemd. In het regeerakkoord staat onder andere dat afstemming in de bso noodzakelijk is om sluitende dagarrangementen te realiseren.

Grote stappen
‘Lang niet alles uit het plan Kies nu voor kinderen is overgenomen’ zegt Gijs van Rozendaal, ‘maar we hadden vooraf nooit durven hopen op zulke grote stappen’. Al benadrukt hij wel dat alles valt of staat met de uitwerking van het regeerakkoord. Er is veel vertrouwen in Lodewijk Asscher en Halbe Zijlstra om werk te maken van de plannen ‘om de pedagogische opdracht van de kinderopvang stevig op de agenda te zetten’.

Bron: BBMP
ANP Photo, Jerry Lampen

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.