Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtszaak Estro/Smallsteps van start

De rechtszaak die FNV Zorg & Welzijn aanspant tegen kinderopvangorganisatie Estro/Smallsteps, krijgt woensdag 18 januari een vervolg. FNV komt op voor de duizend werknemers die na het flitsfaillissement zonder baan kwamen te zitten.
Estro.jpg
Foto: ANP Photo

De zaak ligt bij het Europees Hof. In 2014 ging kinderopvangorganisatie Estro failliet. Dezelfde dag werd via een flitsfaillissement de nieuwe eigenaar bekendgemaakt: Smallsteps. Deze kandidaat kwam uit dezelfde koker van durfkapitalisten. FNV verwijt Estro alleen met zichzelf te onderhandelen. Andere geïnteresseerde overnamekandidaten hadden geen kans. Ayse Simsek, advocaat van FNV: ‘Uit reacties van werknemers, ouders en andere kinderopvangorganisaties blijkt dat de directie en aandeelhouders van Estro al maanden bezig waren een overname voor te bereiden. Ze hebben duidelijk misbruik gemaakt van de pre-packconstructie. Zo deden ze er alles aan om de deur gesloten te houden voor andere overnamepartijen.

Doorstart Smallsteps

Toen bekend werd dat Smallsteps na een flitsfaillissement een doorstart zou maken met 251 filialen en 2600 werknemers, verloren zo’n duizend werknemers van de één op de andere dag hun baan. FNV Zorg & Welzijn vindt dat er eigenlijk sprake was van overgang van onderneming in plaats van een faillissement. Als het Europees Hof dat ook vindt, was Smallsteps in 2014 eigenlijk verplicht om alle werknemers mee te nemen. Een dergelijke uitspraak kan grote gevolgen hebben. In de eerste plaats voor het flitsfaillissement van Estro, maar ook voor andere flitsfaillissementen.

Meldpunt FNV

Wat niet heeft meegeholpen aan het imago van Smallsteps, is dat een aantal bestuurs- en directieleden wel meegingen naar de nieuwe organisatie. Later bleek dat enkele bestuursleden forse bonussen hadden geïncasseerd. Die hebben dat na veel kritiek weer ingeleverd. Direct na het faillissement opende FNV een meldpunt waar werknemers en andere gedupeerden honderden reacties achter lieten. Volgens FNV maken deze reacties duidelijk dat het faillissement van Estro tot in de puntjes geregisseerd is en puur als middel is gebruikt om goedkoop van slechtlopende locaties en personeel af te komen.

Pleidooi

FNV besloot al vrij snel tot een rechtszaak. De kantonrechter in Nederland oordeelde bijna een jaar geleden dat het Europees Hof moet gaan uitzoeken of de Nederlandse faillissementsprocedure zich wel verhoudt met de Richtlijn overgang van onderneming. Bij het pleidooi deze week komen alleen de prejudiciële vragen aan bod. Dit zijn vragen over de toepassing van de Richtlijn overgang van onderneming bij een pre-pack faillissement. Inhoudelijk wordt de zaak nu nog niet behandeld. Het kan al met al nog wel een jaar duren voordat het Hof met haar definitieve oordeel komt.

Het faillissement van Estro dateert al van jaren geleden. Hoe zat het ook alweer? Lees het terug in ons online dossier Faillissement Estro

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.