Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Rapport over meerwaarde kinderopvang rammelt’

Het rapport ‘Het economische belang van kinderopvang’ is niet zo objectief en nauwkeurig als het lijkt.
rapport kinderopvang.jpg
'De pedagogische kwaliteit is misschien gestegen

Dit concludeert verslaggever Marilse Eerkens van De Correspondent in een online artikel dat ze publiceerde. In het rapport wordt de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang op gelijke hoogte gesteld als die van de Zweedse kinderopvang. Eerkens vroeg de onderzoekers waar ze deze aanname op baseerden, en werd doorverwezen naar bijzonder hoogleraar Ruben Fukkink. Deze mailde daarop een onderzoek dat behoorlijk gedateerd was (2009) en wat alleen was uitgevoerd bij 27 kindercentra in de Zweedse stad Göteborg. In het rapport wordt dus aangenomen dat Göteborg een afspiegeling is van de kinderopvang in heel Zweden. ‘De stellige uitspraak dat de kwaliteit van de Nederlandse kinderdagverblijven vergelijkbaar is met die in Zweden lijkt me dus niet op zijn plaats’, aldus Eerkens in haar artikel.

Pedagogische kwaliteit nog niet goed

Verder tackelt de journalist de conclusie in het rapport dat de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang gestegen is. ‘Dat klinkt positiever dan het is’, stelt Eerkens, ‘Zo steeg de kwaliteit van een ‘onvoldoende/matig’ naar een ‘overwegend matig’ en een kleine ‘goed’ (88% matig, 12% goed). Een stijging ja, maar nog steeds levert het merendeel van de crèches middelmatige kwaliteit.’ Daarnaast werpt de journalist een kritische blik op de stelling uit het rapport dat het aantal leidsters op het aantal kinderen hoog is in Nederland. In omringende landen gaan baby’s niet met drie maanden al naar de kinderopvang, zoals in Nederland wél gebeurt. Dus dat de leidster-kind ratio in Nederland hoger is, is meer noodzaak dan luxe. Het is zelfs te weinig, vinden veel pm’ers, en daarom heeft Asscher om de leidster-kindratio te verhogen (minder baby’s per leidster). ‘De Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK kwamen hier onlangs tegen in verzet. Zij vinden de maatregel te duur’, aldus journalist Eerkens. Daarnaast merkt ze op dat Brancheorganisatie Kinderopvang opdrachtgever voor het onderzoek is. Waardoor de belangen van deze organisaties zwaar kunnen wegen in het gekleurd presenteren van bepaalde resultaten. ‘Dit soort vertekende beelden kunnen beleidsmakers op het verkeerde been zetten – met slechte beslissingen voor kinderen tot gevolg.’

Lees hier het hele artikel van De Correspondent

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.