Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychologe: ‘Pesten is gezond’

Psychologe: 'Pesten is gezond'

De anti-pest-industrie waar op scholen, bso’s en de maatschappij in z’n geheel voor wordt gepleit is helemaal geen zegen vindt de Britse psychologe Helene Guldberg. Volgen haar is pesten gezond en hoort het bij het opgroeien, zowel voor de pesters als de slachtoffers.

Lang leerproces
Dat volwassenen in staat zijn om zich in te houden omdat ze bekend zijn met sociaal wenselijk gedrag, komt volgens Guldberg door een lang leerproces die begint in het klaslokaal. Een school waarop pesten als de grootste misdaad wordt bestraft, ontneemt het kind de kans op noodzakelijke ervaringen. De sociale, emotionele en morele ontwikkeling is een lange, hobbelige weg, besluit de psychologe. ‘Kinderen moeten leren zowel met positieve als met negatieve emoties om te gaan. We kunnen en mogen ze niet isoleren van negativiteit, zoals woede, verdriet, eenzaamheid, angst of schaamte.’

Cijfers overtrokken
Met haar uitspraken ageert de Britse psycholoog tegen een nieuwe campagne in Groot- Britanië waarin wordt gesteld dat één op de vier scholieren het afgelopen jaar gepest is. Guldberg vindt dit cijfer niet schrikbarend, zeker als je bedenkt wat er allemaal valt onder pesten (duwen, schoppen, schreeuwen, schelden, bedreigen, roddelen, negeren of het verklappen van geheimen).

Bron: NRC.nl
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.