Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventie van wiegendood

Een Landelijke Samenwerking Afspraak (LSA) moet de aandacht voor preventie van wiegendood weer verscherpen. De LSA geeft aanbevelingen voor professionals die betrokken zijn bij zuigelingen.
Baby-held.jpg
Wiegendood komt in Nederland minder voor dan 30 jaar geleden

Hoewel wiegendood, het plotseling overlijden van een ogenschijnlijk gezonde zuigeling, in Nederland veel minder voorkomt dan dertig jaar geleden (van 200 baby’s in 1986 naar 10 tot 15 baby’s per jaar nu), blijft specifieke aandacht voor dit onderwerp en afstemming tussen beroepsgroepen nodig.

Aandacht verslappen

‘Ontwikkelingen in het buitenland tonen aan dat aandacht kan verslappen, juist omdat wiegendood zo weinig voorkomt, met als gevolg dat de aantallen weer toenemen. Deze overwegingen hebben geleid tot het opstellen van een LSA’, meldt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) op de website.

Aanbevelingen

De aanbevelingen in de LSA hebben als doel dat professionals, zoals pedagogisch medewerkers, verloskundigen en kraamverzorgers, samenwerken en aan ouders inhoudelijk dezelfde voorlichting en adviezen geven over veilig slapen en de preventie van wiegendood.

Op de website van NCJ is meer informatie te vinden over de LSA en is het volledige document in te zien.

Een onderzoek onder 8700 baby’s uit verschillende Westerse landen laat zien dat het normaal is dat een baby twee uur per dag huilt. Vanaf zes weken is er een kleine huilpiek van twee uur en 15 minuten per dag. Vanaf week 12 zakt dit naar gemiddeld één uur en tien minuten. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.