Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plotselinge piek in het aantal sluitingen

Sluitingen van kinderopvanglocaties zijn aan de orde van de dag. Maar zo snel als het aantal gesloten locaties in het derde kwartaal van 2013 steeg, steeg het nog niet eerder. In totaal sloten 413 opvanglocaties (ook peuterspeelzalen) hun deuren. Dat is twee keer meer dan in het derde kwartaal van 2012 en zeven keer meer dan in het derde kwartaal van 2009.
Plotselinge piek in het aantal sluitingen
Foto: ANP Photo

De cijfers van de Kamer van Koophandel tonen aan dat de voorspellingen die eerder dit jaar gedaan zijn waarheid zijn geworden. Toen zei onder andere Gjalt Jellesma van oudervereniging BOinK dat de grote klap na de zomer zou komen.  ‘De zomer valt nog wel te overbruggen, maar als er na de zomer geen nieuwe aanwas is, houdt het voor veel kinderopvanglocaties op.’

Records gebroken

De piek in het aantal sluitingen komt niet uit de lucht vallen. Heel 2013 worden er op dit gebied records gebroken. In het eerste kwartaal van 2013 sloten 326 locaties hun deuren en in het tweede kwartaal waren dit er 282. Dat betekent dat er alleen al in 2013 meer dan duizend locaties hun deuren moesten sluiten. De oorzaak hiervan zullen hoofdzakelijk de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag zijn waardoor veel ouders moesten stoppen met kinderopvang.

Faillissementen

Uit de cijfers blijkt ook dat kinderopvangondernemers niet wachten totdat zij failliet gaan. Ze besluiten zelf tot sluiting van de locaties over te gaan. In 2013 gingen volgens de KvK-cijfers negentig organisaties failliet. In 2012 waren dit er nog geen veertig. In totaal zijn er volgens de Kamer van Koophandel 15.788 locaties actief in de kinderopvang. Dit aantal ligt hoger dan de cijfers van bijvoorbeeld de Brancheorganisatie Kinderopvang die het heeft over 12.890 actieve locaties voor kinderopvang.

Toekomst

Een woordvoerder van de Brancheorganisatie zegt tegen Novum dat ze het herkent dat ondernemers eigenhandig locaties opheffen. ‘Ondernemers besluiten er zelf maar mee te stoppen omdat de vooruitzichten negatief zijn’. Overigens blijft de Brancheorganisatie kritisch kijken naar 2014 en verder, ondanks de extra investering van 100 miljoen euro en de indexatie van de uurtarieven. ‘We hebben altijd aangegeven dat je niet zo hard en snel kunt bezuinigen na een periode waarin de branche zo sterk groeide. De kinderopvang is de laatste jaren een hoop ouders kwijtgeraakt en het is de vraag of die nog weer terugkeren.’

Cijfers Kamer van Koophandel

Hoeveel locaties sloten de afgelopen jaren en kwartalen hun deuren? Bekijk een overzicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.