Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plastic ‘prullen’ cadeau bij afscheid kinderopvang: dat kan toch anders!?

Wat geef je bij het afscheid van de kinderopvang? Die vraag stelt een ouder in de rubriek ‘Moderne Manieren’ van dagblad Trouw aan etiquette-specialist Beatrijs Ritsema. Andere ouders geven meestal een ‘plastic prulletje’, maar dat vindt deze ouder verspilling. Maar wat geef je dan wel?
plastic-prullen-cadeau-bij-afscheid-kinderopvang-dat-kan-toch-anders
AdobeStock

Hoe hoort het eigenlijk? Die vraag staat centraal tijdens het wekelijkse vragenrondje aan Beatrijs Ritsema in dagblad Trouw. Deze week een vraag over ‘hoe het heurt’ in de kinderopvang. En dan wel over het thema: afscheidscadeautje.

‘Plastic prullen’

Want hoe leuk is het om een fijne tijd op het kinderdagverblijf of de gastouderopvang af te sluiten met een cadeautje voor alle kinderen? Maar de ouder die Beatrijs om advies vraagt is klaar met de ‘plastic prullen’ die meestal gegeven worden bij het afscheid van de kinderopvang waar hun kind heen gaat.

Vraag ouder

De ouder schrijft: “Wij gaan binnenkort verhuizen naar een andere stad en hebben de kinderopvang voor onze peuter van anderhalf jaar opgezegd. Andere ouders zijn gewend om bij vertrek van hun kind een cadeautje te geven aan alle andere kinderen van de groep, meestal een plastic prulletje dat meteen kapot gaat of wordt weggegooid. Ik vind dit verspillend. Maar mijn vriendin voelt zich gedwongen toch cadeautjes te kopen, omdat de andere ouders dit verwachten. Hoe komen we hier uit?”

Antwoord Beatrijs

Beatrijs windt er geen doekjes omheen en reageert uitgesproken: “Wegwerpspeeltjes cadeau geven aan andere kinderen bij wijze van afscheid is inderdaad een buitengewoon verspillende en overbodige gewoonte die geen enkel doel dient. Eigenlijk zou de leiding van de kinderopvang hier een eind aan moeten maken door in een rondschrijven naar ouders erop aan te dringen om ermee op te houden. (…) U gaat verhuizen, dus voor u is het heel makkelijk: u koopt geen twintig prulcadeautjes en als u toevallig ouders tegenkomt op de dag van uw vertrek, zegt u dat u geen cadeautjes hebt gekocht, omdat u het onzin vindt. Het zal u verbazen hoe weinig problemen mensen hebben met het afschaffen van bepaalde tradities, als iemand de moed heeft opgebracht er mee te stoppen. Ineens blijkt dan dat mensen er altijd al vanaf wilden! Zeg tegen uw vriendin dat ze niet bang hoeft te zijn dat ouders het haar kwalijk zullen nemen. Waarschijnlijk zullen ze juist blij zijn dat ze niet met extra onnodige spullen worden opgescheept en bovendien zullen u en uw vriendin geen van die ouders ooit nog zien na uw verhuizing.”

Duurzame cadeautjes

Nu is helemaal geen traktatie/afscheidscadeautje geven misschien wat karig, maar zijn er ook alternatieven? Als redactie van KinderopvangTotaal zijn we eens op onderzoek uitgegaan en vonden enkele duurzame uitdeelcadeautjes. We delen enkele tips (ook leuk om zelf te maken!):

  • Organische linnen/katoenen of bio-plastic zakjes met biologische bloemen- of groentezaden erin, met daarbij bijvoorbeeld een kaartje: ‘Samen groeien we verder’, of: ‘Bedankt dat je me hebt laten groeien’
  • Fairtrade sleutelhanger met een houten diertje eraan
  • Een fluitje of tol van duurzaam hout, die kinderen zelf kunnen beschilderen
  • Een beschilderd herdenkingssteentje met een leuke boodschap
  • Theebloemen
  • Een gezonde en lekkere traktatie is ook duurzaam; er hoeven geen (nieuwe) spullen worden gekocht
  • Een mooi voorleesboek voor de hele groep
  • Iets zelf knutselen of bakken is natuurlijk ook een leuk idee!
  • Heb je nog meer ideeën? Deel ze onder dit artikel, zodat we elkaar én ouders kunnen inspireren.

Koekjesmix in pot

Mirjam Hart schrijft op haar blog ‘Een goed verhaal’ over een ander duurzame traktatie bij het afscheid van de kinderopvang: een koekjesmix in gebruikte glazen potten.

Hoe maak je deze cadeau koekmix in pot?
  1. Maak de potten goed schoon (Mirjam gebruikt lege pindakaaspotten)
  2. Vul de pot met 90 gram zelfrijzend bakmeel
  3. Voeg daarna 85 gram lichte basterdsuiker toe
  4. Doe er vervolgens een handje rozijnen op
  5. Sluit de pot af en bind een zakdoek om het deksel met bakkerstouw
  6. Hang een kaartje aan de pot met daarop de nog toe te voegen ingrediënten (1/2 ei & 60gr zachte roomboter)

“Waarom ik voor papieren servetjes koos in plaats van zakdoeken van textiel? Ten eerste omdat ik geen leuke wasbare zakdoeken kon vinden en helemaal niet voor een leuk prijsje. Ten tweede omdat ik denk dat de stoffen zakdoeken niet of nauwelijks gebruikt gaan worden en dan zijn ze juist minder duurzaam dan 1 papieren servetje.
Natuurlijk bakten we ook een heleboel koekjes om op het kinderdagverblijf van te snoepen!”

Aan de pedagogisch professionals gaf Mirjam zelfgebakken koekjes in grote glazen potten (van de kringloop) cadeau en een mooi voorleesboek voor op de groep.

Andere ideeën? Deel ze onder dit artikel!

Je bent directeur/eigenaar van een landelijk gastouderbureau en een kinderopvangorganisatie, en duurzaamheid staat hoog in je vaandel. Je ambitie is om de meest circulaire gebouwen voor kinderopvang en scholen te maken. Dan begin je toch gewoon zelf een bouwbedrijf? Dat deed Sebastiaan Dekkers met twee studievrienden. Het doel: aansprekende circulaire gebouwen maken voor de kinderopvang, het onderwijs en de woningmarkt! Lees dit premium-artikel 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.