Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pieter Omtzigt: ‘In dit tempo duurt de toeslagaffaire 100 jaar’

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen verwacht dat dit jaar maar 300 tot 600 ouders hun rechtmatige compensatie voor de toeslagaffaire krijgen. Dat is veel trager dan beloofd. De Tweede Kamer is verontwaardigd. Van Huffelen ligt opnieuw onder vuur van onder anderen Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP).  
Foto ANP Remko de Waal

Volgens Omtzigt heeft 96 procent van de betrokken ouders ten onrechte het stempel van fraudeur gekregen. ‘Meer dan 20.000 ouders zijn als fraudeurs aangemerkt, waarvan meer dan 19.000 onterecht.’

Volgens Renske Leijten is de hele zaak een ‘grof schandaal’. ‘Er is een half miljard euro beschikbaar en dan lukt het niet om meer dan 300 mensen te compenseren. Het heet een hersteloperatie, maar ik noem het een frustratie-operatie. Er gebeurt gewoon te weinig.’

Leijten is ook boos over het feit dat er inmiddels 3,5 miljoen euro is betaald aan consultants, terwijl de resultaten nog op zich laten wachten.

Volgend jaar beter

Van Huffelen erkent dat de resultaten achterblijven bij de verwachting en vindt dat ‘ongelofelijk vervelend’. Toch zegt ze blij te zijn met elke ouder die al wel is geholpen.

Volgens de staatssecretaris zijn er twee redenen waarom het compenseren zo lang duurt. ‘Onze organisatie was nog niet voldoende op orde om snel aan het werk te gaan, en het echt helpen van ouders kost meer tijd dan gedacht omdat er maatwerk moet worden geleverd. Ze hoopt dat het volgend jaar beter zal gaan.

Geen planning

Het is niet voor het eerst dat Van Huffelen kritiek krijgt uit de Tweede Kamer. In augustus noemde Renske Leijten  het ‘onacceptabel’ dat de hersteloperatie zo traag op gang komt. Pieter Omtzigt vond het destijds ‘schandalig’ dat de staatssecretaris nog geen planning heeft. ‘Er zijn honderden miljoenen uitgetrokken. Dat moet je als belastingplichtige eens proberen, dat je zegt: ik heb geen planning.’

‘Valse start’

Ook daarvoor al moest Van Huffelen in de Kamer melden dat de affaire minder soepel wordt opgelost dan gehoopt. In juni bleek dat ambtenaren van Financiën verkeerde informatie leverden aan de commissie die de zaken van gedupeerde ouders beoordeelt. De staatssecretaris noemde dit toen een ‘ongelofelijk valse start van de hersteloperatie waar we net aan begonnen zijn’. Het was volgens haar zelfs ‘onverteerbaar’.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.