Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pauline Schellart over trends en veranderingen

De kinderopvangbranche moet veranderen, dat is duidelijk. Maar welke kant moeten we op? Pauline Schellart, bestuurder van de Kober groep, doet tijdens het Jaarcongres Management Kinderopvang op 21 april een paar bruikbare suggesties.
Pauline Schellart over trends en veranderingen

‘Het zijn taaie tijden voor de kinderopvang’, zegt Pauline Schellart. Niet gek als je bedenkt dat de overheid de uitgaven aan kinderopvang met een derde heeft teruggedrongen: van 1,2 miljard euro naar 7 miljoen euro. ‘Als je die getallen zwart op wit ziet, zie je hoe groot de uitdaging is voor de kinderopvang om te overleven.  En ook dat een makkelijke oplossing er niet is’. Je moet als organisatie daarom veranderen zegt Pauline.

Veranderproces

Pauline weet door haar periode bij Kanteel Kinderopvang en nu bij de Kober groep dat veranderen een langdurig proces is dat veel vraagt van een manager/directeur.  ‘Iedereen is nodig om daadwerkelijk te kunnen veranderen’, zegt Pauline. ‘Je moet mensen kunnen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid, maar dat betekent dat je zelf heel transparant moet zijn en moet durven zeggen hoe de organisatie er precies voor staat. Aan collega’s die hun kop in het zand steken, heeft niemand iets.’

Saneren

Tijdens haar lezing op 21 april, geeft Pauline suggesties hoe je als organisatie kunt veranderen. Natuurlijk zijn er bedrijfsmatige keuzes waar kinderopvangondernemers nu mee te maken krijgen: saneren, fuseren of zelfs een overname. Maar Pauline doelt meer op een grote beweging richting onderwijs en ouders.

Flexibiliteit

Wat dat laatste betreft is ze duidelijk. ‘Meer klantvriendelijkheid betekent niet enkel meer flexibiliteit. Ik heb flexibele oplossingen voorbij zien komen, die zoveel geld kosten, dat organisaties erdoor omgevallen zijn. Daar is niemand bij gebaat. Ook de ouders niet.’ Maar dat betekent wat Pauline betreft niet dat het op sommige fronten niet nog klantvriendelijker kan.

Samenwerken met het onderwijs

Een belangrijk onderwerp tijdens haar lezing is samenwerking met het onderwijs. Na een periode in de kinderopvang vervulde Pauline een bestuurlijke functie in het onderwijs. ‘Wat ik daar zag was zo’n grote beweging richting de voorschoolse periode. Het onderwijs is een machtige speler, terwijl de positie van de kinderopvang is verslechterd. We moeten niet tegenover het onderwijs staan, maar ons juist die kant op bewegen om straks gezamenlijk de regie te pakken in de groep kinderen van 0-12 jaar.’

Pauline hoopt dat haar plenaire lezing deelnemers aanzet om na te denken over hun eigen strategie.

Spreekt dit onderwerp u aan?

Bezoek dan het Jaarcongres Management Kinderopvang op dinsdag 21 april in Ede. Daar spreekt Pauline Schellart in het ochtendprogramma de zaal toe. Bekijk hier het programma >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.