Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Parttimers zwakte Nederlandse economie’

Doordat in Nederland zo veel vrouwen parttime werken, heeft ons land een lage arbeidsproductiviteit en daarmee minder economische groei. Volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is dit de grootste zwakte van de Nederlandse economie.
'Parttimers zwakte Nederlandse economie'
Foto: ANP

Eind 2012 al pleitte de OESO ervoor om de kwaliteit en bereikbaarheid van de kinderopvang in Nederland te verbeteren omdat dat vrouwen kan aanzetten om meer te gaan werken. Het tegenovergestelde gebeurde het afgelopen jaar. Door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag was de duurder wordende kinderopvang voor sommige vrouwen juist een reden om minder te gaan werken.

Vrijwillige keuze?

Volgens de OESO werkt 76,9 procent van de vrouwen in Nederland parttime. Iets meer dan een kwart werkt gemiddeld drie dagen per week en 23 procent werkt vier dagen per week. Yves Leterme, adjunct-generaal van denktank OESO vraag zich af of dat een vrijwillige keuze is van vrouwen.

Prestaties Nederland

Dat de economische groei in Nederland lager is dan in driekwart van de andere geïndustrialiseerde landen wordt volgens Leterme voor een deel bepaald door het hoge aantal parttime werkende vrouwen in ons lans. Overigens presteert Nederland op wereldniveau nog altijd erg goed. Het is één van de best presterende economieën. Nederland heeft een goed opgeleide bevolking en is één van de grootste exportlanden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.