Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders tijdens lockdown hardhandiger met hun peuter

Ouders met een peuter reageerden tijdens de eerste lockdown in april en mei 2020 vaker hardhandig op hun kind, bijvoorbeeld door het door elkaar te schudden of uit te schelden. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, Erasmus MC en VU Amsterdam.
kindermishandeling
© anaumenko / stock.adobe.com

De vergelijking toont aan dat de coronacrisis de kans op hardhandig ouderschap heeft vergroot. Vooral hardhandige fysieke disciplinering (bijvoorbeeld door elkaar schudden) en verbale agressie (bijvoorbeeld uitschelden) kwamen vaker voor tijdens de eerste lockdown. Dit betekent een groter risico op emotionele en fysieke kindermishandeling.

Ruim 200 Nederlandse ouders met een peuter van 3 jaar rapporteerden over hun opvoedingsgedrag in april en mei 2020. Deze gegevens werden vergeleken met die van een vergelijkbare groep van ruim 1000 ouders die al voor corona deelnamen aan het Generation R onderzoek van het Erasmus MC.

Kwetsbare gezinnen

Er was een toename van 9 procent van het aantal ouders dat aangaf hun kind in de voorafgaande twee weken één keer door elkaar te hebben geschud; 7 procent deed dit twee of meer keer. In dezelfde periode steeg het één keer uitschelden van hun kind met 15 procent; 6 procent deed dit twee of meer keer.

De onderzoeksresultaten maken duidelijk dat de impact van maatregelen zoals de sluiting van kinderopvang en scholen, moet worden meegenomen in de vorming van beleid, aldus de onderzoekers. Ook benadrukken de resultaten het belang van ondersteuning aan kwetsbare gezinnen tijdens een lockdown.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.