Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oranje spullen niet veilig voor kinderen

Oranje-artikelen zijn leuk voor de versiering, maar niet om mee te spelen. Hiervoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij bekeken het assortiment oranje-artikelen in ruim twintig winkels en zagen genoeg aanleiding om ouders en andere opvoeders te waarschuwen.
Oranje spullen niet veilig voor kinderen
Foto: ANP

Heel het land is vol van het WK, ook veel kinderen. Kinderdagverblijven, gastouders, peuterspeelzalen en bso’s zijn vrolijk versierd in oranje kleuren en met oranje attributen. Voor kinderen komt veel van dit oranje spul over als speelgoed. De NVWA adviseert volwassenen om oranje speelgoed tijdens de wedstrijd alleen zelf te gebruiken of alleen als decoratie en het na de wedstrijden weer op te bergen om te voorkomen dat kleine kinderen ermee gaan spelen.

Scherpe en losse onderdelen

De controleurs van de NVWA troffen veel loszittende onderdelen en scherpe uitsteeksels aan. Zo zijn er fluitjes waar balletjes uit vallen die kinderen kunnen inslikken. En een opblaastrommel heeft zo’n lang koord dat het zomaar om de nek van een kind kan vallen, met alle gevolgen van dien. Officieel hoeft het oranje materiaal niet aan de eisen voor speelgoed te voldoen omdat het niet als speelgoed in winkels wordt verkocht. Maar veel volwassenen en kinderen zien dat verschil niet.

Verantwoordelijk

De NVWA heeft de verkopers van de producten gewezen op de veiligheid en ziet erop toe dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. De Albert Heijn heeft bijvoorbeeld in advertenties en in alle winkels veiligheidswaarschuwingen opgehangen. Op de website van de NVWA kun je precies zien welke veiligheidswaarschuwingen er voor welke oranje producten gelden. Bekijk het overzicht.

Oude koeien

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft verbaasd en geprikkeld gereageerd op de waarschuwing voor WK-gadgets die de NVWA vrijdagochtend heeft verspreid. ‘De waarschuwing voegt niets toe. Waar Oranjegadgets gevaarlijk werden geacht, hebben bedrijven keurig hun maatregelen genomen en hun klanten gewaarschuwd. De NVWA haalt oude koeien uit de sloot’, zegt een woordvoerster van het CBL.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.